Najava fiskalnih opterećenja izazvala oprez na tržištima

Burze

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer je Fed nedavno najavio smanjenje poticaja, a Bijela kuća povećanje poreza, pa je Dow Jones indeks blago porastao, dok su S&P 500 i Nasdaq blago pali.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest cijene su dionica pale, a najviše u nekretninskom i zdravstvenom. Pale su i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Amazon.com, Alphabet i Apple, između 0,6 i 1,7 posto.

S druge strane, porasle su cijene dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na kretanja u gospodarstvu, a zahvaljujući rastu cijena nafte, znatno je ojačao i energetski sektor.

„Dionice osjetljive na gospodarska kretanja su porasle, a tehnološke pale. Na snazi je trgovanje na temelju otvaranja gospodarstva”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Na tržištu vlada oprez jer uskoro počinje smanjivanje monetarnih poticaja, koji od početka pandemije koronavirusa podržavaju gospodarstvo i financijska tržišta.

Prošloga su tjedna čelnici Feda poručili da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupnju obveznica moglo započeti u studenome, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već iduće godine, prije nego što se procjenjivalo.

Uz to, predsjednik SAD-a Joe Biden predložio je u proračunskom paketu za iduću godinu povećanje poreza.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su da bi povećanje poreza kompanijama moglo utjecati na povrat na dionice u idućoj godini.

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva, dok podršku tržištima pruža rast cijena dionica u energetskom sektoru. Na Zagrebačkoj se burzi i u utorak očekuju stagnacija Crobexa i mirno trgovanje, kao i prethodnog dana, a kako zasad nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, u fokusu ulagača bit će kretanja na svjetskim burzama.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale jer i dalje vlada neizvjesnosti oko kineske nekretninske kompanije Evergrande i jer su analitičari smanjili procjene rasta kineskog gospodarstva.

Na azijskim burzama i dalje vlada oprez zbog neizvjesne sudbine kineske nekretninske kompanije Evergrande.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Cijene su nafte, pak, blago pale nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 79,45 dolara, a blago je pala i cijena na američkom tržištu, na 75,45 dolara.

You may also like

0 comments