Home Ekonomija Nagrađuju vjerovnike? Božićnice nisu izuzete od ovrha

Nagrađuju vjerovnike? Božićnice nisu izuzete od ovrha

by Agencije

Povodom Vladine odluke da ide u isplatu božićnica umirovljenicima kontaktirali smo glavnog tajnika Udruge Blokirani, Maria Strinavića, te smo ga upitali koliko će to pomoći blokiranim umirovljenicima.

“Danas je Vlada donijela odluku o isplati božićnica umirovljenicima. U njihovom priopćenju nije navedeno na koji način će se te božićnice isplaćivati”, kaže Mario Strinavić iz Udruge Blokirani. Upozorava, ukoliko se božićnice budu isplaćivale putem tekućih računa, one će biti ovršene jer božićnice, prema članku 127. Ovršnog zakona, nisu izuzete od ovrhe kao niti honorari, ali niti povrat poreza. “Moram istaknuti da je među blokiranom populacijom najviše umirovljenika jer je to najugroženija skupina građana sa najmanjim primanjima i oni ne mogu računati na isplatu božićnice u punom iznosu koje je vlada propisala”, naglasio je Strinavić.

Za božićnice umirovljenicima trebat će oko 181 milijun kuna, rekao je u srijedu ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, naglasivši kako se Vladinom odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja ne povećava deficit države jer je riječ o sredstvima iz Umirovljeničkog fonda. “Napominjem da ta sredstva nisu vezana uz proračun, pa se ne povećava deficit. Sredstva su bila namijenjena isplati duga umirovljenicima. Radi se o otprilike 181 milijun kuna koji će se rasporediti po socijalnom principu svim umirovljenicima u Hrvatskoj”, izjavio je Mrsić novinarima nakon Vladine sjednice.

Za Vladinu odluku o isplati jednokratnog primanja umirovljenicima do Božića, Mrsić tvrdi da nije riječ o predizbornom potezu. Vlada nije mogla ranije donijeti tu odluku jer je zadnja rata umirovljeničkog duga isplaćena u prosincu 2013. godine, od kada teče rok od dvije godine do kada je bilo moguće podnijeti zahtjev za novi izračun ili isplatu duga onima koji su smatrali da su zakinuti, a koji istječe 18. prosinca. Stoga će isplata božićnice umirovljenicima biti nakon 18. prosinca, kada se oslobode sredstva koja se nalaze u Umirovljeničkom fondu, napomenuo je Mrsić.

Vlada je u srijedu donijela odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima iz sredstava koja pripadaju Republici Hrvatskoj kao članu Umirovljeničkog fonda koji će im biti isplaćen do Božića. Umirovljenici s mirovinom do 1000 kuna, po predloženoj bi odluci, trebali dobiti jednokratno 325 kuna, oni s mirovinom između 1000 i 2000 kuna dobit će 225, a oni s mirovinama između 2000 i 3000 kuna dobit će 145 kuna božićnice. Umirovljenicima s mirovinom većom od 3000 kuna isplatit će se po 100 kuna. “Isplata ide nakon 18. prosinca i sve bi mirovine trebale biti isplaćene do Božića”, izvijestio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Vlada je donijela i odluku o obvezi rada ureda državne uprave radi provedbe izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Tako će uredi u županijama, kao i zagrebački Gradski ured za opću upravu, odnosno njihovi službenici koji rade na pripremi, provjeri i izradi popisa birača te izdavanju potvrda za glasovanje, raditi i u subotu, 24. listopada, od 8 do 14 sati, a do 24 sata u srijedu, 28. listopada, kada je zadnji dan za podnošenje zahtjeva za privremeni upis, aktivnu i prethodnu registraciju te izdavanje potvrda za glasovanje izvan mjesta preobivališta.

Na dan izbora, u nedjelju, 8. studenoga, državni će uredi raditi za sve vrijeme glasovanja od 7 do 19 sati. Vlada je odobrila i sredstva iz proračunske zalihe za podmirenje troškova zbrinjavanja izbjeglica Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, i to 4.018.508 kuna MUP-u te 3.734.137 kuna DUZS-u.

Related Posts