Home Ekonomija Nagli pad potražnje za čipovima nizozemskog ASML-a

Nagli pad potražnje za čipovima nizozemskog ASML-a

by Energypress.net

Zbog zabrane izvoza u Kinu

Nizozemski dobavljač opreme za proizvodnju računalnih čipova ASML izvijestio je o naglom padu potražnje u prvom tromjesečju u uvjetima nizozemske zabrane izvoza najsofisticiranijih strojeva u Kinu u dogovoru sa SAD-om. Neto vrijednost novih narudžbi potonula je u prvom tromjesečju na samo 3,6 milijardi eura, s 9,2 milijarde eura na početku 2023. godine.

Vrijednost narudžbi najnovije generacije strojeva (EUV) spustila se na samo 656 milijuna eura, s 1,6 milijardi eura u istom prošlogodišnjem razdoblju. Neto dobit ASML-a smanjila se za 40,5 posto, na 1,22 milijarde eura. Prihod je potonuo za 27 posto, na 5,29 milijardi eura.

Potražnja za najnovijom generacijom ASML-ovih strojeva naglo je oslabila nakon što je vlada u Den Haagu zabranila njihov izvoz u Kinu, pridruživši se SAD-u koji nastoji potkopati kineski razvoj kapaciteta za proizvodnju čipova, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Kina već godinama pokušava smanjiti ovisnost o uvozu čipova pa kompanije naveliko kupuju starije ASML-ove strojeve koji ne podliježu zabrani, koristeći ih za proizvodnju čipova za potrošačka dobra, uključujući hladnjake, automobile, igračke i mobitele.

U takvim je uvjetima ASML-ova prodaja litografskih sustava kineskim kupcima činila rekordnu gotovo polovinu prihoda u prvom tromjesečju, dosegnuvši oko dvije milijarde eura, priopćila je kompanija.

U 2023. Kina je činila 29 posto ASML-ovog prihoda, dijelom i zato što su kompanije nabavljale strojeve srednje klase prije no što su početkom ove godine uvedena nova izvozna ograničenja.

ASML je potvrdio prognozu za 2024. godinu, prema kojoj bi im se prihod trebao zadržati na razini 2023. kada je iznosio 27,6 milijardi eura.

Unatoč slabim narudžbama ASML i dalje očekuje snažniju “drugu polovinu godine, u skladu s kontinuiranim oporavkom sektora”, rekao je glavni izvršni direktor Peter Wennink, zaključivši da bi 2024. trebala biti “godina tranzicije”.

U 2025. potražnja za novim strojevima trebala bi se oporaviti zahvaljujući uzletu umjetne inteligencije i pojačanoj proizvodnji memorijskih čipova.

Related Posts