Cijene barela nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima u očekivanju oporavka koji zasada koče znakovi usporavanja gospodarskog rasta u Kini i Japanu. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 29 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,87 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 45 centi višoj cijeni, od 44,60 dolara.

Cijene su blago porasle uoči objave službenih podataka američke vlade o zalihama u prošlom tjednu, za koje se očekuje da će pokazati njihov rast, pokazuje Reutersova anketa. “Rast je dobrim dijelom rezultat dobitonosnih prodaja uoči objave službenih podataka o američkim zalihama. Sve je spremno za oporavak tržišta ali iz Kine stalno stižu razočaravajuće vijesti koje pritišću tržište i on će pričekati dok se to ne promijeni”, tumači Hamza Khan iz ING Financial Marketsa.

Kineski je indeks proizvođačkih cijena u kolovozu pao na godišnjoj razini za 5,9 posto, najviše od globalne financijske krize krajem 2009. Smanjena je i prodaja vozila, za 3,0 posto na godišnjoj razini, pod pritiskom slabljenja gospodarskog rasta koje utječe i na stanje na najveće tržište automobila u svijetu.

Razočarali su i podaci iz Japana, uz pad temeljnih narudžbi u industriji u srpnju za 3,6 posto, prema podacima objavljenim u četvrtak. Ekonomisti su očekivali njihov rast od 3,7 posto. Banka ANZ revidirala je naniže svoje procjene svjetskog gospodarskog rasta u 2016. i 2017. na oko 3,5 posto, u odnosu na prethodno procijenjenih četiri posto.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 45,96 dolara, što znači da je porasla 58 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts