Naftovod Dakota Access i Trumpov potencijalni sukob interesa

Prosvjedi Indijanaca protiv naftovoda Dakota Access postali su međunarodni bojni poklič za prava američkih domorodaca i aktivizam protiv klimatskih promjena, koji je privukao tisuće na ruralnom području Canon Ball u Sjevernoj Dakoti. Kontroverzni naftovod blizu je rijeke za koju Standing Rock, indijansko Sioux pleme, strahuje da će zagaditi, vojna policija nastavlja se sukobljavati sa prosvjednicima. Ovo je ono što znamo do sada, piše The Guardian.

Prevela i prilagodila: Eli Brodić

Naftovod Dakota Access je projekt vrijedan 3,7 milijardi dolara koji bi prevozio sirovu naftu iz naftnih polja Bakken u Sjevernoj Dakoti do rafinerije u Patoki, u državi Illinois, u blizini Chicaga. Naftovod je dugačak 1900 kilometara, oko 75 centimetara u promjeru, prevoziti će 470.000 barela dnevno. To je projekt tvrtke Energy Transfer Partners.

Lokalno Sioux pleme Standing Rock i tisuće njihovih podupiratelja iz cijele Sjeverne Amerike postavili su kampove u Cannon Ball i pokušavaju blokirati naftni projekt. Protivnici Naftovoda Dakota Access kažu da projekt prijeti svetim teritorijima Indijanaca i može zagaditi njihovu opskrbu vodom iz rijeke Missouri, što je najduža rijeka u Sjevernoj Americi. Aktivisti sebe nazivaju zaštitnicima vode i tvrde kako naftovod predstavlja slične prijetnje kao što je otkazani naftovod Keystone, ali se žale da Naftovod Dakota Access nije uspio prikupiti isti stupanj nacionalne pozornosti. Plemenske vođe, također, kažu kako je početna odluka inženjera američke vojske kojom su dopustili postavljanje naftovoda unutar perimetra od 8 kilometara od lokalnog rezervata donesena bez savjetovanja s plemenskim glavarima i bez temeljitog proučavanja utjecaja na okoliš. Pleme kaže da to znači da projekt krši savezni zakon i ugovore s domorodcima iz 1851. godine.

U Sjevernoj Dakoti, izgradnja naftovoda je brzo napredovala. Početkom studenog, jedan plemenski vođa je rekao da se čini kako je izgradnja projekta pri kraju i da je udaljenost od rijeke samo nekoliko kilometara, možda i manje. Rekao je i kako je izgradnja već poremetila sveta groblja i kako bi moglo doći do nepopravljive štete njihove zemlje i kulturne baštine ako će se projekt nastavi graditi ispod rijeke i ako se još više približi rezervatu. Iz Energy Transfer Partners nedavno su izjavili kako su na dobrom putu kako se cijeli naftovod “spremi za rad” do kraja 2016. godine.

Prosvjedni kampovi u više su navrata naglasili kako se namjeravaju boriti bez oružja i mirno. Kako se naftovod približio rijeci Missouri, aktivisti su pokušali postaviti kampove i molitvene krugove na teritoriju, gdje je planirana daljnja izgradnja. Mladi aktivisti često se često nalaze na prvoj crti sukoba s policijom, suočavajući se, s vremena na vrijeme, sa suzavcem, gumenim mecima i drugim prijetnjama policije.

Inženjerske snage američke vojske, zajedno s nizom federalnih agencija, objavile su u rujnu kako preispituju dopuštenja i privremeno zaustavljanje dozvole za gradnju na federalnom zemljištu blizu ili ispod rijeke Missouri. U svojim prvim izjavama nakon eskalacije prosvjeda, Barack Obama rekao je kako vojska istražuje je li moguće naftovod preusmjeriti oko svetih teritorija Indijanaca. Njegovi komentari, objavljeni 1. studenog, ne uključuju konkretne prijedloge ili obveze, rekao je kako će vlada “prepustiti da sve ide svojim tokom za još nekoliko tjedana i da će utvrditi može li se to riješiti na način, na koji mislim da je ispravan i dovoljno pažljiv tradiciji prvih Amerikanaca”.

Šerifov ured iz okruga Morton, zajedno s policijskim snagama okruga Cass, kao i policijske agencije iz cijele države, formirali su militarizirane policijske snage koje agresivno ciljaju na prosvjednike. U studenom, policija je sprovela više od 400 uhićenja, od kojih su se mnogi dogodili tijekom dva zasebna sukoba s prosvjednicima unutar jednog tjedna. Policija, koja je često naoružana velikim tenkovima i interventnom opremom, koristi suzavac, gumene metke, elektrošokere i ostale alate. Jack Dalrymple, guverner Sjeverne Dakote, je sazvao u nacionalnu gardu. Čelnici policije optužili su Indijance, novinare i filmske producente, za nerede, kazneno ometanje posjeda, opiranje uhićenju i niz ozbiljnih kaznenih djela. Policija je, također, optužena za kršenja ljudskih prava u tretmanu pritvorenih prosvjednika, a skupina unutar Ujedinjenih naroda otvorila je istragu lokalne policije. Policijski službenici, tvrde, prisiljeni su uhititi prosvjednike kada uđu u imovinu gdje se planira gradnja. Lokalni dužnosnici su također optužili Obamu, rekavši kako nije učinio dovoljno da pomogne provedbu zakona i u zaustavljanju prosvjednika.

Pleme Standing Rock se također suprotstavlja projektu na sudu, tvrdeći da su odobrenja projekta bila nepravilna i da vlada nije uspjela napraviti studiju koja će procijeniti utjecaj velikog naftovoda na okoliš. No, u rujnu, savezni sudac James Boasberg presudio da su inženjerske snage američke vojske “vjerojatno djelovale u skladu s Nacionalnim povijesnim Zakona o očuvanju“. Pleme također tvrdi kako naftovod krši deklaraciju Ujedinjenih naroda o pravima autohtonih naroda.

Energy Transfer Partners u sudskim je podnescima rekao, u rujnu, kako je projekt Naftovoda Dakota Access 45 posto izvršen i kako bi privremeni nalog o zaustavljanju radnji mogao imati “razorne kratkoročne i dugoročne učinke”. Tvrtka je također ranije osudila “prijetnje i napade” počinjene nad svojim zaposlenicima. U odgovoru na pitanja o onečišćenju i opasnosti za okoliš, Naftovod Dakota Access tvrdi kako su naftovodi najsigurniji, najučinkovitiji način transporta nafte. Tvrtka također tvrdi da povećana proizvodnja u području Bakken dovelo je do porasta transporta nafte željeznicom i kamionima, ostavljajući manje transporta na raspolaganju za regionalnu poljoprivredu.

Nakon što su grupa mladih članova plemena Standing Rock organizirali prosvjed u sjedištu kampanje Hillary Clinton u Brooklynu krajem listopada, Demokratska predsjednička kandidatkinja objavila je kratku izjavu u kojem nije zauzela stav o naftovodu ili prosvjedu. Ona vjeruje da se “svi glasovi trebaju čuti”, dodajući da je “važno da na terenu u Sjevernoj Dakoti, svatko poštuje prava demonstranata da mirno prosvjeduju, a prava radnika sigurno obavljati svoj posao.” Republikanski kandidat Donald Trump nije javno komentirao prosvjede, no u listopadu je otkriveno kako ima bliske financijske veze s kompanijom Energy Transfer Partners, donosi The Guardian.

Pokret protiv naftovoda privukao je podršku na terenu glumice Shailene Woodley, koja je uhićena za vrijeme prosvjeda, i Mark Ruffalom, koji je posjetio prosvjedne kampove u listopadu. Vođa pokreta za građanska prava Jesse Jackson se također pojavio na mjestu prosvjeda. Američki senator Bernie Sanders, koji je izgubio od Clinton u demokratskim primarnim izborima, također je izdao brojne izjave u prilog prosvjeda. Predsjednički kandidat zelene stranke, Jill Stein je suočena s optužbama za grafit na mjestu prosvjeda.

You may also like