Naftogaz udvostručio kupju plina iz Ukrajine

Ukrajinska naftna i plinska tvrtka Naftogaz uplatila je još 30 mil. dolara unaprijed za kupnju ruskog prirodnog plina u svibnju 2015. godine, objavila je ruska plinska tvrtka Gazprom.

Prije desetak dana, u dva navrata uplaćeno je po 30 i 32 mil. dolara za nove isporuke plina. Glavni izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller je izjavio kako je Ukrajina u svibnju udvostručila uvoz ruskog plina. To potvrđuju i podaci ukrajinskog operatora plinskog transportnog sustava Ukrtransgaz koji pokazuju da je krajem travnja 2015. godine Ukrajina uvozila 12 – 13 mil. m3/d, s početkom svibnja uvoz je porastao na 18 mil. m3/d, a od 15.5.2015. uvozi se 28 – 32 mil. m3/d, javlja ruski portal ‘Oil and Gas Eurasia’.

Istodobno je Europska komisija odobrila sporazum o kreditu od 2 mlrd. dolara za Ukrajinu kojim će se financirati plan reformi, uključujući one u energetskom sektoru. Pri tome je Svjetska banka objavila da je razvoj sukoba u Ukrajini ‘potkopao povjerenje investitora’ pa se vraćanje povjerenja može očekivati tek 2016. godine, ako primirje sukobljenih strana zaživi i ako ukrajinska vlada provede strukturalne reforme u vođenju proračuna i u energetici. EK će na temelju sporazuma o kreditiranju odmah uputiti Ukrajini prvi dio kredita od 665 mil. dolara, javlja novinska agencija UPI.

You may also like