Naftni poduzetnik pomaže Rusiji pri kupovini nafte od Islamske države?

Rusija i Turska međusobno se optužuju da trguju naftom s terorističkom grupacijom Islamska država (zabranjena u Rusiji). Ruskim medijima pošlo je za rukom da saznaju više o ličnosti i biznisu Georgea Hasvanija, čovjeka za kojeg je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao da pomaže Rusiji pri kupovini nafte od Islamske države.

George Hasvani je, kao građanin Sirije i Rusije, bio svrstan na sankcijsku listu Ministarstva financija SAD-a krajem studenog 2015. Uprava za kontrolu stranih aktiva Ministarstva financija SAD-a (OFAC) nazvala ga je posrednikom u trgovini nafte između vlade Bašara Asada i Islamske države. Hasvani je pod sankcije EU dospio još ranije, u ožujku 2015. U odluci Europske unije pisalo je da je vlasnik HESCO-a, jedne od najvećih građevinskih i inženjerskih kompanija, ”u tijesnim vezama sa sirijskim režimom te dobiva podršku i prihode od njega za svoju posredničku ulogu u poslovima kupovine nafte od IDIL-a”, izjavio je.

Hasvani je studirao u SSSR-u, na lenjingradskom Politehničkom sveučilištu. Nakon što je završio studije, počeo je voditi biznis koji je ujedinjavao i jednu i drugu stranu. Početkom 90-ih njegova firma Braća Hasvani, registrirana u sirijskom gradu Jabrudu nedaleko od Damaska, sudjelovala je u trima poduzećima u Rusiji. No glavne prihode Hasvani je ostvarivao u projektima u Siriji. Uskoro je u Siriji osnovana građevinska kompanija HESCO Engineering & Construction, koja je bila jedan od lidera na sirijskom tržištu građevinskih i inženjerskih usluga. Među klijentima kompanije HESCO su sirijske državne, plinske i naftne kompanije, Ministarstvo elektroenergetike, Ministarstvo nafte i mineralnih resursa, Ministarstvo industrije te Ministarstvo obrane.

Osim toga, HESCO surađuje s najvećim ruskim građevinskim poduzetnikom Strojtransgaz. U 2005. Strojtransgaz i državna Syrian Gas Company sklopili su ugovor o izgradnji plinske rafinerije u središnjem dijelu Sirije. Strojtransgaz i HESCO ne surađuju samo u Siriji, nego i u Sudanu, Aližiru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Hasvani opovrgava suradnju s Islamskom državom. ”Tvrdim da sirijska vlada nije dobila ni jedan barel nafte od Islamske države – ni od mene, ni o bilo koga drugog”, izjavio je 6. prosinca u intervjuu za rusku agenciju TASS. Hasvani tvrdi da su protiv njega uvedene sankcije zbog sudjelovanja kompanije HESCO u izgradnji plinskog objekta u Središnjoj Siriji, koja se nalazi pod utjecajem Islamske države. Radi se o rafineriji između Paljmire i Rakke. David Butter, stručnjak britanske neovisne institucije Chatham House, smatra da Hasvani govori o plinskom projektu North Middle Area, koji uključuje u sebe razradu nalazišta Fajad i Sadad, donosi Russia Beyond the Headlines.

Nakon početka građanskog rata u Siriji teritorij, na kojem se nalazio projekt, prelazio je od ruku do ruku. Naposljetku je pripao Islamskoj državi. Do tog trenutka na projekt je već bilo potrošeno 700 milijuna eura, zbog toga je Syrian Gas Company donio odluku da ne obustavlja radove, dakle, prisutnost kompanije HESCO ”bila je važna i potrebna u tom mjestu”, istaknuo je Hasvani.

You may also like

0 comments