Naftne će se rezerve moći čuvati u inozemstvu

Novi zakon
Vlada je u Sabor uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim se uređuje i pitanje sigurnosti tržišta kroz obvezu čuvanja njihovih zaliha.

Obvezne zalihe nafte i naftnih derivata formiraju se najmanje u količini od 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza odnosno unosa ili 61 dan prosječne dnevne domaće potrošnje naftnih derivata u prethodnoj kalendarskoj godini, ovisno o tome koja je količina veća.

Zakonom se ublažavaju ograničenja u vezi s mogućnosti čuvanja obveznih zaliha izvan državnog područja zemlje članice, te bi se trebao pojednostaviti i ubrzati proces zadovoljavanja propisanih uvjeta te olakšati provedba obveze čuvanja obveznih zaliha.

Također, budući se proširenjem područja obavljanja kontrole kvalitete i količine nafte i naftnih derivata kako ga definira HGK, obuhvaća cijelo tržište nafte i naftnih derivata, ovim zakonom propisuje se kako kontrolu kvalitete i količine nafte i naftnih derivata mogu obavljati isključivo pravne osobe akreditirane od strane Hrvatske akreditacijske agencije

Vlada je u četvrtak dala suglasnost Plinacro-u za davanje garancije (jamstva) za društvo LNG Hrvatska u korist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od dva milijuna eura.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da je Vladina suglasnost sukladna sklopljenom ugovoru o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gradnje gospodarskog korištenja luke od posebne namjene, industrijske luke za terminal za ukapljeni prirodni plin.

“Društvo LNG Hrvatska treba Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dostaviti garanciju za dobro izvršenje posla u vrijednosti pet posto investicije, odnosno u iznosu od dva milijuna eura”, naveo je Ćorić.

Dodao je da će u cilju pružanja potpore društvu LNG Hrvatska u realizaciji projekta, Plinacro sklopiti ugovor o garanciji s LNG-jem Hrvatska, u korist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sve potrebne realizacije ugovora o koncesiji.

Pojasnio je da je sukladno zakonu Plinacro kao društvo u vlasništvu RH za davanje jamstava mora ishoditi suglasnost Vlade.

You may also like

0 comments