Nafta iznad 61 dolar uslijed napetosti u Iraku i Libiji

Cijene barela nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 61 dolar jer su se investitori usredotočili na napetosti u Iraku i Libiji i zanemarili dodatno povećanje zaliha u SAD-u. Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u travnju porasla 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 61,18 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 50 centi višoj cijeni, od 52,03 dolara.

Pogoršanje sigurnosnog stanja natjeralo je libijsku državnu naftnu tvrtku da u srijedu da proglasi “višu silu” na 11 naftnih polja. U Iraku su militanti Islamske države zapalili naftne bušotine na polju Adžil, istočno od Tikrita, kako bi omeli zračne napade i pokušaje da ih se istjera s tog naftnog polja, ustvrdio je vojni izvor. “Mislim da je to bio jedan od ključnih pokretača rasta cijena. Izgleda da tržišta ipak pridaju određenu pozornost geopolitičkim čimbenicima, konkretno stanju u Iraku i Libiji”, tumači Virendra Chauhan iz Energy Aspectsa.

U Libiji se 1. ožujka proizvodilo više od 400.000 barela dnevno, više nego u siječnju ali još uvijek manje nego u razdoblju prije građanskog rata kada se u toj zemlji proizvodilo 1,6 milijuna barela dnevno. Napetosti u Iraku i Libiji potisnule su u drugi plan daljnji rast zaliha sirove nafte u SAD-u, za čak 10,3 milijuna barela u prošlom tjednu, čime su prema službenim vladinim podacima dosegnule rekordnu razinu.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 56,81 dolar, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like