Nafta prvi puta ove godine iznad 60 dolara po barelu!

Cijene barela nafte u petak su prvi put ove godine premašile 60 dolara na međunarodnim tržištima, što bi značilo da su samo u ovome tjednu porasle četiri posto, uslijed naznaka mogućih većih rezova potrošnje u naftnoj industriji koji bi mogli zakočiti prekomjernu ponudu.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu porasla u odnosu na prethodno zatvaranje 1,12 dolara, na 60,40 dolara. Nakratko je bila dosegnula i 60,54 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 80 centi, na 52,01 dolar. Prekomjerna je ponuda torpedirala cijene nafte na londonskom tržištu sa 115 dolara u lipnju prošle godine na 45,19 dolara u ovogodišnjem siječnju da bi ih u međuvremenu poduprli učestali signali iz naftne industrije o smanjenju izdvajanja, potaknuvši njihov rast za više od 30 posto.

U četvrtak je tako najveći američki proizvođač nafte iz škriljca Apache Corp objavio da će smanjiti kapitalnu potrošnju i broj bušotina u 2015. godini nakon oštrog pada cijena nafte, čime bi zadržali tempo povećanja proizvodnje na razini prošle godine.

Uz najave iz Apachea, izvršni direktor Royal Dutch Shella u četvrtak je također kazao da ponuda neće moći držati korak s rastućom potražnjom budući da kompanije smanjuju proračune, a francuski Total najavio je smanjenje ulaganja i broja zaposlenih. “Tijekom proteklih tjedana oporavak je cijena nafte podupiran poboljšanim ozračjem na tržištu i očekivanjima da će niske cijene dovesti do slabljenja rasta ponude u 2015. godini”, tumači Daniela Corsini, analitičarka u banci Intesa Sanpaolo.

Podršku cijenama nafte pružili su i pokazatelji iz gospodarstva eurozone, čiji je rast u posljednjem kvartalu 2014. godine neočekivana snažno ubrzao, budući da je stopa rasta njemačkog gospodarstva više ne udvostručena u usporedbi s očekivanom. Analitičari kao razlog rasta cijena u ovom tjednu izdvajaju i slabiji dolar, koji pojeftinjuje robe iskazane u američkoj valuti za imatelje ostalih valuta.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je referentna cijena barela njezine nafte u četvrtak iznosila 52,86 dolara, što znači da je bila za 65 centi viša nego dan ranije.

You may also like