Nafta iz zaliha nije dovoljna cijena raste

Usprkos Bidenovoj akciji

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 80 dolara, signalizirajući da trgovci najavu SAD-a o puštanju u opticaj 50 milijuna barela nafte iz rezervi smatraju nedovoljnom da se obuzda rast cijena. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 80,23 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po76,97 dolara.

SAD je danas objavio da će u koordinaciji s Kinom, Indijom, Južnom Korejom, Japanom i Velikom Britanijom plasirati na tržište naftu iz strateških rezervi kako bi se obuzdao rast cijena, prema priopćenju Bijele kuće.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena priopćila je da će kompanijama staviti na raspolaganje 50 milijuna barela nafte iz strateških rezervi koje će moći nabaviti kupnjom odnosno posudbom. Bareli će na tržište početi stizati sredinom i krajem prosinca.

Indija je najavila da će u opticaj pustiti pet milijuna barela iz strateških rezervi.

Najavljenih 50 milijuna barela iz američkih strateških rezervi više je no što je tržište očekivalo, ali uključuje 18 milijuna barela koji su već najavljeni za prodaju, primijetio je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Analitičari ističu i da će taj potez tek kratkoročno smiriti cijene budući da je nedostatna ponuda dugoročni problem koji se nakon višegodišnjih nedostatnih ulaganja našao u fokusu zbog naglog jačanja potražnje u razdoblju oporavka gospodarstva od koronakrize.

Zalihe ne pomažu u rješavanju problema neravnoteže koju su stvorila nedostatna ulaganja i paralelno kontinuirano povećanje potražnje, poručuje Staunovo.

Vodeći proizvođači u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupini njezinih partnera na čelu s Rusijom odbijali su do sada opetovane pozive Washingtona da crpe više nafte.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Al-Mazrouei u utorak je rekao da njegova zemlja „ne vidi logiku” u povećanju opskrbe svjetskih tržišta u ovom trenutku.

Tehnički podaci prikupljeni uoči sastanka OPEC+ na početku prosinca pokazuju višak u opskrbi u prvom prvom tromjesečju 2022., izjavio je ministar UAE-a.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 78,90 dolara, što znači da je pojeftinio 1,42 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments