Nafta ispod razine od 49 dolara

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara nakon što je američka središnja banka izrazila zabrinutost za zdravlje svjetskog gospodrstva a veliki proizvođači signalizirali da zasada ne namjeravaju smanjiti proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,93 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 46,33 dolara. Fed je jučer odlučio da još neće podizati ključne kamatne stope s najnižih razina u povijesti, objašnjavajući svoju odluku neizvjesnošću u pogledu globalnog gospodarskog rasta.

Tržište nafte bilo je podijeljeno u pogledu te odluke, koja je pritisnula cijene robe i dionica ali i dolar, što je pak ojačalo kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom. “Produljivanje unedogled politike nulte kamatne stope trebalo bi pružiti nešto bazične potpore na širim robnim tržištima”, drži Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Cijena u Londonu na putu je prvog dobitka u tri tjedna, ukazujući na promjenu trenda na tržištima robe. Uzlazni su trend zakočile i poruke velikih proizvođača, poput Kuvajta, da će se naftno tržište samo uravnotežiti ali će taj proces potrajati, signalizirajući time podršku politici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da se tržišni udio brani unatoč padu cijena.

Drugi izvori u OPEC-u poduprli su takvo stajalište, rekavši da će cijene nafte rasti samo pet dolara godišnje i dosegnuti 80 dolara 2020., pri čemu sporija proizvodnja zemalja izvan OPEC-a neće biti dovoljna da se apsorbira aktualna prekomjerna opskrba. Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 45,10 dolara, što znači da je porasla 53 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like