Nafta ispod razine od 49 dolara, malo vjerojatan oporavak tržišta

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara ali je raspoloženje i dalje prigušeno nakon što je vodeći trgovac naftom upozorio da je značajan oporavak tržišta u idućoj godini malo vjerojatan.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,61 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,85 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 45,99 dolara. U ponedjeljak zaključio je trgovanje u minusu 1,37 dolara. Jučer je tržišta pritisnula zabrinutost za rast u Kini i naznake brzog povratka na tržište iranske nafte nakon ukidanja zapadnih sankcija. Tako je visoki iranski dužnosnik izjavio da Teheran u roku od tjedan dana od ukidanja sankcija planira povećati proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno i prodavati naftu ‘starim’ kupcima u Aziji i Europi.

Danas su se tržišta stabilizirala iako je raspoloženje i dalje prigušeno, posebno nakon što su iz vodećeg trgovca naftom u svijetu Vitola upozorili da je značajan oporavak u idućoj godini malo vjerojatan. “Malo bi me iznenadilo kada bi cijene do kraja 2016. prekoračile 60 dolara”, kazao je na Reutersovom godišnjem summitu o tržištu roba izvršni direktor Vitola Ian Taylor. Upozorio je i da nakon ukidanja sankcija očekuje žestoku borbu bliskoistočnih proizvođača za tržišni udio. “Bit će teško plasirati tu (iransku) naftu”, napominje Taylor.

Glavni izvoznici nafte na Bliskom istoku dnevno crpe oko dva milijuna barela više no što je potrebno, puneći zalihe diljem svijeta, podsjećaju analitičari. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela njezine nafte u ponedjeljak iznosila 44,92 dolara, što znači da je pala 79 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like