Nadzire li nas SOA u suradnji sa srbijanskim službma

Povodom otkrića sutrašnjeg Jutarnjeg lista kako je SOA kupovala programe nadzora komunikacijskih internetskih platvorimi, u istom listu svoje je mišljenje dao ugledni sigurnosni stručnjak Đuro Lubura. Naime, prema Wikileaksu, SOA i obavještajne službe regije kupovale su od jedne talijanske kompanije programe za takav nadzor, ali i nadzor tvrdih diskova građana.

Duro Lubura, stručnjak za komuniltacije, tvrdi kako uopće nije sporno da bi hrvatska obavještajna zajednica trebala imati takve sposobnosti, ali dasve mora biti pokriveno strogim zakonskim odredbama kako bi se onernogućila zloupotreba.

Jedan naš sugovornik naglašava kako u ovom trenutku hrvatske obavještajne službe nisu u mogućnosti nadzirati komunikaciju putem Vibera, WhatsAppa ili Skypea, ali su u mogućnosti doći do željenth podataka u suradnji s prijateljslcim obavještajnim službama.

Prema dostupnim podacima, softver koji omogućava prisluškivanje ovih platformi u susjedstvu posjeduju obavještajne službe Srbije i Bosne i Hercegovine pa bi po Luburinim riječima takve mjere SOA mogla raditl bez sudskog naloga u suradnji sa obavješajnim zajednicama tih zemalja.

You may also like