Nade u dodatne američke poticaje ustabilile cijenu nafte

Balansiranje
Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima, balansirajući između zabrinutosti za potražnju zbog rasta broja oboljelih od koronavirusa u svijetu, te nade u dodatne američke poticajne mjere.

Američki fiskalni paket koji bi mogao poduprijeti cijene nafte zapeo je u pregovorima između demokrata, a trgovci će također pozorno pratiti naznake sa sastanka središnje američke banke Fed u utorak i srijedu, iako se očekuje da će kamatne stope ostati blizu nule.

Cijena sirove nafta na londonskom tržištu bila je u contangu, tržišnoj slici u kojoj je cijena robe za buduće isporuke viša od cijene na fizičkom tržištu te potiče stvaranje zaliha. Cijene barela za isporuke u rujnu bile su čak 49 centi ispod onih za isporuke u listopadu.

Smanjivanje prezasićenosti na tržištu polako je splasnulo, a potražnja je i dalje nesigurna radi rasta oboljelih u nekim zemljama, stoji u bilješci ING Snapa. Podaci o prošlotjednim zalihama u SAD-u mogli bi pokazati da su zalihe derivata smanjene, a zalihe sirove nafte stablizirane, procijenilo je pet analitičara u Reutersovoj anketi.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 43,14 38 dolara, te je oslabila 24 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments