Nada u trgovinski dogovor potaknula svjetske burze

Hoće li se dogovoriti
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, što se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i odluci britanskog parlamenta o odgodi brexita.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,6 posto, na 25.848 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,9 posto, na 2.822 boda, a Nasdaq indeks 3,8 posto, na 7.688 bodova.

Najveći tjedni skok S&P 500 indeksa u ovoj godini zahvaljuje se nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i ministar financija Steven Mnuchin kazali su u četvrtak da trgovinski pregovori brzo napreduju, a to je kasnije potvrdio i zamjenik kineskog premijera Liu He.

Kineska državna agencija Xinhua izvijestila je u petak da je Liu He telefonski razgovarao s Mnuchinom i trgovinskim predstavnikom SAD-a Robertom Lighthizerom, pri čemu su dvije strane postigle daljnji značajni napredak u pregovorima.

No, još je neizvjesno kada će biti postignut konačni dogovor. Najavljivalo se da bi Trump i kineski predsjednik Xi Jinping mogli održati sastanak na Floridi krajem ovoga mjeseca, no sada se nagađa da bi se taj susret mogao odgoditi za travanj.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da američka središnja banka u ovoj godini neće povećavati kamatne stope jer niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva, ali i slabljenje inflacijskih pritisaka.

Pozitivno je na tržišta utjecala i odluka britanskog parlamenta o odgodi izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Nakon što su parlamentarni zastupnici polovicom tjedna odbacili prijedlog vlade za sporazumni izlazak Britanije iz Europske unije, a potom i za izlazak bez sporazuma, u četvrtak su podržali prijedlog da se brexit na neko vrijeme odgodi. No, odbacili su i mogućnost novog referenduma. U fokusu ulagača bila je prošloga tjedna i dionica Boeinga, kojoj je cijena pala više od 10 posto.

Posljedica je to pada Boeingovog putničkog zrakoplova u Etiopiji prošle nedjelje, pri čemu je poginulo više od 150 putnika. Kako je to bio već drugi pad Boeingovog novog modela zrakoplova 737 MAX 8 u posljednjih pet mjeseci, kompanija je obustavila sve letove tim modelom.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,7 posto, na 7.228 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2 posto, na 11.685 bodova, a pariški CAC 3,3 posto, na 5.405 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2 posto, na 21.450 bodova.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, što se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i odluci britanskog parlamenta o odgodi brexita.

Pozitivno na tržišta utječe i uvjerenje ulagača da američka središnja banka ove godine neće povećavati kamatne stope, nakon što ih je lani podignula u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Još krajem prošle godine Fed je poručivao da će nastaviti s povećanjem kamata, no zbog usporavanje rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da će biti strpljivi po pitanju kamata.

Ovoga će tjedna čelnici Feda održati redovnu sjednicu, a analitičari očekuju da će ponoviti poruku da će biti strpljivi po pitanju kamata.

„Tržišta smatraju da postoje mali ili gotovo nikakvi izgledi da će velike središnje banke u svijetu u ovoj godini povećati kamate. Fed u posljednje vrijeme poručuje da će biti strpljiv i mi ne očekujemo povećanje njegovih kamata u ovoj godini”, kaže Alan Oster, ekonomist u National Australia Bank

Cijene su nafte, pak, jutros blago skliznule nakon što su dva tjedna rasle, zahvaljujući smanjenju proizvodnje OPEC-a i padu izvoza venezuelske nafte zbog američkih sankcija.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 26 centi, na 58,25 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 16 centi, na 67,00 dolara.

You may also like

0 comments