Nada u dogovor ponovno podigla cijenu nafte

Hoće li se SAD priključiti
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 34 dolara jer se trgovci nadaju da će vodeći proizvođači dogovoriti opsežno ograničenje opskrbe kako bi se prilagodila padu potražnje zbog pandemije koronavirusa.

Tržišta je jučer pokolebala odgoda sastanka vodećih proizvođača do četvrtka. Danas se pozornost ponovo preusmjerila na izglede za postizanje dogovora o ograničenju proizvodnje. Očekuje se da će glavni svjetski naftni proizvođači, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, u četvrtak postići dogovor, iako bi to ovisilo i o suradnji sa SAD-om, saznaje se iz neimenovanih izvora.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom, grupa poznata kao OPEC +, proteklih godina je ograničavala proizvodnju dok ju je SAD povećavao, zasjevši na vodeću poziciju na globalnoj ljestvici proizvođača.

Cijene nafte podupiru tržišna očekivanja da će biti postignut se sporazum o smanjenju proizvodnje za 10 milijuna barela dnevno ili barem blizu 10 milijuna barela dnevno. Konačni dogovor o smanjenju proizvodnje OPEC+ ovisit će i o obujmu smanjenja ostalih proizvođača, poput SAD-a, Kanade i Brazila, izjavio je u utorak izvor iz OPEC-a.

Otvoreno je pitanje želi li se SAD pridružiti koordiniranoj akciji smanjenja opskrbe. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da OPEC od njega nije ni tražio da potakne domaće proizvođače da smanje proizvodnju kako bi poduprli cijene. Dodao je i da se američka proizvodnja već smanjuje zbog pada cijena nafte.

Značajniji rast cijena zakočila je prijetnja velike recesije budući da su gospodarske aktivnosti pogođene pandemijom koronavirusa a polovina je svjetske populacije obuhvaćena mjerama zatvaranja u domove i držanja razmaka u javnosti.

Potražnja za naftom u svijetu pala je za čak 30 posto, što se poklopilo s planovima Saudijske Arabije i Rusije da tržišta preplave dodatnim barelima nakon što je propao prethodni sporazum o smanjenju proizvodnje.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 23,48 dolara, što znači da je porasla 47 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments