Nada u dogovor podržala svjetske burze

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, što se ponajviše zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina postići trgovinski dogovor u zadanom roku.
Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 3 posto, na 24.706 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,9 posto, na 2.670 bodova, a Nasdaq indeks 2,75 posto, na 7.157 bodova. Rast tih indeksa četvrti tjedan zaredom zahvaljuje se naznakama napretka u trgovinskim pregovorima između Washingtona i Pekinga.

U petak je Bloomberg izvijestio da je Kina spremna povećati uvoz iz SAD-a u ukupnoj vrijednosti od 1.000 milijardi dolara kako bi svoj golemi trgovinski suficit sa SAD-om do 2024. godine spustila na nulu.

Ta je vijest uslijedila dan nakon izvješća Wall Street Journala da ministar financija SAD-a Steven Mnuchin razmatra ukidanje nekih ili čak svih nedavno uvedenih carina na kineske proizvode i da bi to predložio kineskim dužnosnicima u nastavku trgovinskih pregovora krajem siječnja.

Premda je kasnije ministarstvo financija poručilo da Mnuchin nije tako nešto predložio, analitičari kažu da se čini da pregovori dobro napreduju. Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Zamjenik kineskog premijera Liu He boravit će u Washington 30. i 31. siječnja, kada će se nastaviti pregovori između dvije zemlje na višoj razini od one u pregovorima početkom ove godine. „Dobili smo ponudu iz Kine u vezi trgovine i očito je da je tržište reagiralo vrlo pozitivno. Vratila se sklonost ulagača prema riziku”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Nadoknađuju se lanjski gubici

Zahvaljujući tome, kao i uvjerenju ulagača da će američka središnja banka Fed usporiti tempo povećanja kamata, Wall Street je porastao četiri tjedna zaredom, pa je nadoknadio veliki dio gubitaka od kraja prošle godine.

S&P 500 indeks sada je udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute 20. rujna prošle godine, oko 10,1 posto, dok je krajem prošle godine taj indeks bio u minusu i 19,8 posto u odnosu na tu rekordnu razinu, pa mu je prijetio pad u područje ‘medvjeda’.

Osim trgovinskih pregovora, u fokusu ulagača su poslovni rezultati banaka i kompanija ostvareni u posljednjem tromjesečju prošle godine. Većina njih objavila je bolje rezultate nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali. No, očekivanja su znatno niža nego prije.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju zabilježile rast dobiti za 14,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije tri mjeseca očekivali skok zarada za 20,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, unatoč neizvjesnosti u vezi brexita, nakon što su britanski parlamentarni zastupnici u utorak odbacili plan premijerke Therese May za izlazak Britanije iz Europske unije.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 posto, na 6.968 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,9 posto, na 11.205 bodova, a pariški CAC 2 posto, na 4.875 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,5 posto, na 20.666 bodova.

You may also like

0 comments