Nada u cijepljenje podigla cijenu nafte

Uvjeti smanjene ponude

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara, potaknute nadom trgovaca da će cijepljenje protiv covida 19 oživjeti gospodarstvo i potražnju za energentima u uvjetima smanjene ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla na 63,35 dolara, a na američkom je tržištu poskočila na 60,67 dolara.

Cijene je prošlog tjedna podupiralo disciplinirano smanjenje opskrbe iz vodećih proizvođača predvođenih Orgnaizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih, uključujući Rusiju.

Globalno je tržište nafte na putu oporavka, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak, procijenivši da bi cijena barela u ovoj godini u prosjeku mogla iznositi od 45 do 60 dolara.

Trgovce ohrabruje cijepljenje protiv covida 19, a pozorno prate i američke pregovore o paketu poticaja u koronakrizi, vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Američki predsjednik Joe Biden pokušao je prošlog petka ishoditi potporu skupine dužnosnika iz republikanskih i demokratskih redova.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,77 dolara, što znači da je porasla 16 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments