Nada u brzi oporavak gospodarstva potiče burze

Usprkos prosvjedima
Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i u srijedu, treći dan zaredom, jer su ulagači optimistični zbog popuštanja resktriktivnih mjera, pa se nadaju brzom oporavku gospodarstva od koronakrize, dok su masovni prosvjedi u SAD-u i dalje u drugom planu.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer snažno porasle, a ponajviše u industrijskom i financijskom. To se zahvaljuje vijestima o popuštanju restriktivnih mjera i postupnom otvaranju gospodarstava u saveznim državama, pa se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstva od recesije. „Raste uvjerenje da se američko gospodarstvo može sigurno otvoriti, kao što su to uspjela i ostala, poput kineskog i talijanskog. Sklonost prema rizčnim investicijama podržana je optimizmom u vezi gospodarstva, ali i time što nema baš puno alternativa“, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Ulagače ohrabruju i manje loši gospodarski pokazatelji. Jučer je agencija za zapošljavanje izvijestila da je u svibnju u privatnom sektoru SAD-a bez posla ostalo 2,7 milijuna ljudi, manje od očekivanja analitičara i znatno manje nego u travnju, kada je ugašeno rekordnih 19,5 milijuna radnih mjesta.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija koronavirusa nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu pokazat će u petak izvješće o zaposlenosti. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u svibnju ukinuto 8 milijuna radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila na rekordnih 19,7 posto.

Zahvaljujući nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva od recesije, i jučer su u drugom planu bili masovni prosvjedi protiv policijskog nasilja i rasizma, koji u SAD-u traju već osam dana, od kada je u Minneapolisu prilikom nasilnog uhićenja policajac ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda.

Premda se radi o najvećim prosvjedima u više desetljeća, ulagači na Wall Streetu ne obraćaju pažnju jer ne očekuju veći utjecaj prosvjeda na gospodarstvo. Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina.

Sada je od rekordne razine, dosegnute 19. veljače, udaljen još samo 7,8 posto, Nasdaq indeks 1,4, a Dow Jones 11,1 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,61 posto, na 6.382 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,88 posto, na 12.487 bodova, a pariški CAC 3,36 posto, na 5.022 boda.  Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule najviše razine u tri mjeseca, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i brzom oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize, no trguje se opreznije nego prethodnih dana.

Na valutnim tržištima vrijednost dolara stagnira, nakon što je danima klizila.  A cijene su nafte jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 1,85 posto, na 36,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,2 posto, na 39,30 dolara.

You may also like

0 comments