Nada u bolju procjepljenost podigla cijenu nafte

Usprkos postojanju koronaograničenja

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 65 dolara, potaknute optimizmom zbog cijepljenja protiv covida 19, američkim paketom poticaja i rastom tvorničke aktivnosti u Europi unatoč koronaograničenjima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 65,05 dolara. U gotovo istom je iznosu porasla i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 62,12 dolara.

Cijena je na oba tržišta u veljači poskočila 18 posto. Sve više zemalja cijepi građane protiv covida 19, a ohrabruje i odobrenje Johnson&Johnsonova cjepiva, ulijevajući nadu u oporavak gospodarstva.

Podaci o industrijskoj proizvodnji iz svijeta bili su pak različiti. Tako je rast tvorničke aktivnosti u Kini u veljači pao na najnižu razinu u devet mjeseci, ali je u Njemačkoj aktivnost dosegnula najvišu razinu u više od tri godine, a ubrzala je i u eurozoni, zahvaljujući sve većoj potražnji.

Potporu cijenama pružilo je i usvajanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa paketa pomoći vrijednog 1.900 milijardi dolara. Ako ga odobri i Senat, osigurat će novac za cjepiva i medicinske potrepštine, a kućanstva i male tvrtke dobit će dodatnu hitnu financijsku pomoć.

To će izravno utjecati na potražnju za energijom, objašnjava Reuters.

Trgovci će pozorno pratiti i ovotjedni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera, koji bi mogli povećati proizvodnju za čak 1,5 milijuna barela dnevno.

Analitičari ING-a drže da bi OPEC+ trebao biti oprezan da trgovce ne bi zatekao prekomjernim povećanjem opskrbe.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 64,37 dolara, što znači da je bila za 1,05 dolara niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments