Nacionalno vijeće Mosta: Sporazum s HDZ-om nije gotova stvar

Nakon što je HDZ u sinoć poslao odgovore u kojima prihvaća zahtjeve koje Most postavlja lijevoj i desnoj koaliciji kao uvjet podrške za formiranje vlade, u Mostu su za utorak ujutro u 10 sati sazvali sjednicu Nacionalnog vijeća.

Nenajavljeno, Most je još noćas, po primitku odgovora iz HDZ-a ‘ad hoc’ organizirao sastanak dijela članova Vijeća. Njihovo glasnogovornik Nikola Grmoja za Hinu je pojasnio kako su na danas očekivanu sjednicu Nacionalnog vijeća, „zbog udaljenosti neki ljudi pristigli još sinoć u Zagreb pa je napravljen sastanak“. Most je tijekom pregovora s lijevom i desnom koalicijom o formiranju vlade od njih tražio da prihvate dva ključna uvijeta – o tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru. SDP ova koalicija Hrvatska raste u subotu je na Glavnom odboru stranke odbacila je zahtjeve Mosta, a u službenom odgovoru koji je čelnik te stranke Zoran Milanović uputio sinoć ističe se kako je stajalište njegove koalicije da je formiranje širokog tripartitnog saveza u ovom trenutku neodrživo.

Predsjednik HDZ Tomislav Karamarko je pak nakon sinoćnje sjednice Predsjedništva poručio kako je Domoljubna koalicija pozitivno odgovorila na zahtjeve Mosta, te je predložio koalicijsku vladu s Mostom. Očekuje se da će se danas Nacionalno vijeće Mosta danas očitovati o odgovorima koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u u 13 sati na Pantovčaku nastavlja treći krug konzultacija s koalicijama, strankama i izabranim saborskim zastupnicima o davanju mandata za sastavljanje Vlade, za što je potrebna potpora 76 izabranih saborskih zastupnika.

Po tom pitanju gost Novog dana Tihomira Ladišića bio je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

U 10 sati sastaje se Nacionalno vijeće mosta, je li ovo početak raspleta političke krize u RH? “Ne znam je li to početak raspleta političke krize. Dobili smo odgovore HDZ-a i trebamo ih prokomentirati. Iako su u načelu pozitivni to nužno ne znači da mi sastavljamo Vladu s HDZ-om. Mi ćemo prodiskutirati te odgovore i nastaviti razgovore s HDZ-om koji moraju rezultirati stvaranjem reformske Vlade i treba biti jasno definirano da pitanje nestranačkog premijera neće biti samo pitanje razgovora nego da će do toga doći. Još jednom pozivamo i SDP jer u točki četiri u odgovoru HDZ-a jasno piše da su spremni na suradnju s lijevom stranom.

Kakav je će biti stav Mosta kod predsjednice? “Mislim da nećemo danas zauzeti gotov stav. Prokomentirat ćemo ovo što je HDZ poslao. Ako to bude pozitivno nastavit ćemo razgovor s njima, ali neće biti zaključnog stava . Nastavak pregovora s HDZ-om ne znači i koaliciju, pozivamo SDP da se priključi”

Hoće li nastavak suradnje s HDZ-om nešto bitno promijeniti? “Ako mi kažemo da nastavljamo razgovore s HDZ-om ne znam hoće li se nešto promijeniti. Neće se ništa promijeniti dok netko nema 76 potpisa, a za to moramo dogovoriti reforme pa onda tek dati podršku. Nećemo pristati na konstituiranje Sabora bez jasnog definiranja saborske većine jer je to nepotreban trošak. Nema smisla formirati Sabor na pet minuta kako neki zagovaraju”.

Kakav bi bio stav Mosta u slučaju sazivanja sjednice Sabora, biste li se odazvali? “Mi se moramo odazvati. Ako dotad ne dođemo do većine, ako se ne složimo oko tog nestranačkog premijera, onda neće biti ni konstituiranja Sabora”.

Kako bi Most reagirao da se sada kod predsjednice pojavi Milanović sa 76 potpisa? “Kada bi se to dogodilo očito bi neki naši zastupnici dali potporu Milanoviću i nitko ne bi doveo u pitanje njegov politički legitimitet kao što on dovodi u pitanje legitimit nestranačkom premijeru”.

Zašto Most ne inzistira na svojem premijeru, zašto Božo Petrov odbija mogućnost da bude na čelu Vlade? “Mi smo razgovarali o svim opcijama, smatrali smo da u trojnoj vladi, u kojoj su i HDZ i SDP jači, ne bi bilo korektno da Most nameće svog premijera. Ako bismo nastavili razgovore s HDZ-om onda možemo razgovarati i o našem mandataru, ali pitanje je koliko bi to bilo vjerodostojno i koliko bi to HDZ prihvatio. Zato ćemo nastaviti kako smo i počeli. Nastavit ćemo razgovore pa ćemo vidjeti do kuda će nas to dovesti”.

Problem zapravo postoji u potpisu Petrova kod bilježnika, opterećuje li vas taj potpis? “Ne. Mi nećemo jednostrano podržati ni jednu ni drugu stranu. Jedna strana nas je očito odbila, vidjet ćemo je li nas ova druga strana prihvatila. Milanović je rekao da samo on može biti premijer i ne pristaje na trojnu vladu. Mi nismo birali stranu. Zato to ne stoji. Predbacivali su nam da smo neodgovorni i da odugovlačimo, a sad kad smo postavili jasne uvjete, sad su problem te izjave. Suradnja neće biti takva da će četiri godine naše ruke biti u zraku kako nam netko kaže nego ćemo samostalno odlučivati. Most bi u Vladi bio korektiv i ako u godinu dana ne bi bilo vidljivih promjena Most bi izašao iz te vlade. To neće biti klasična koalicija”.

Kada će zastupnici Mosta glasati o koaliciji s HDZ-a, što ako dio njih bude protiv? “Ono što se dogovori to će podržati svi zastupnici. Skandalozne su izjave ministrice Pusić koja kaže da bi zastupnike Mosta trebalo individualno pozivati na konzultacije kod predsjednice, trebalo bi tako zvati pojedinačno i zastupnike HNS i pitati hoće li sada podržati suradnju Mosta i HDZ-a ili će ostati pri koaliciji Hrvatska raste. Takve izjave su skandalozne. Mi i dalje pozivamo Hrvatsku raste da se uključi u trojnu vladu. Moramo prvo vidjeti jesu li ovi HDZ-ovi prijedlozi pozitivni i onda možemo nastaviti razgovore”.

Postigne li se sporazum s HDZ-om, hoće li Most tražiti izjašnjavanje zastupnika Mosta? “Mi o svemu glasujemo i diskutiramo. Unutar Mosta vlada puno veća demokracija nego u drugim strankama. Ovdje će zasigurno svatko iznijeti svoje mišljenje. Nismo mi birali nijednu stranu nego su strane birale nas. U Mostu vlada demokracija”.

Nakon što prodiskutirate hoćete li glasovati? “Možemo glasovati ako vidimo da se nisu ispoštovali svi naši zahtjevi. Mi smo ti koji diktiraju tempo HDZ-u i SDP-u. I onda ćemo o tome prodiskutirati. Naravno da će glasovati, i ne samo to, nego će i diskutirati i o svemu odlučivati. Nacionalno vijeće je tijelo u kojem sjede saborski zastupnici koji su dali sve da Most uspije. Mi smo postavili uvjete i sad je na SDP-u i HDZ-u hoće li te uvjete prihvatiti”, zaključio je Grmoja.

You may also like

0 comments