Home Energetika Na ZSE caruje INA sa 22.3 posto udjela

Na ZSE caruje INA sa 22.3 posto udjela

by Energypress.net

Statistički gledano, ovogodišnji studeni za Zagrebačku će burzu ostati u lijepom sjećanju. Protekli je mjesec domaćem tržištu kapitala donio skok ukupnog prometa od golemih 90 posto na 514,9 milijuna kuna. No, kako kod statistike gotovo uvijek postoji ono “ali”, tako i u ovom slučaju treba napomenuti da je ovako žustri rast zapravo rezultat drastičnog porasta blok transakcija.

One su proteklog mjeseca u odnosu na listopad porasle čak 2416 posto. Kroz blok transakcije tako je u studenome “prošlo” 284 milijuna kuna dok je mjesec prije bila riječ o 11,3 milijuna. Klasičan promet dionicama na ZSE, pak, bilježi pad od pet posto na 184,8 milijuna.

Indeksi su predzadnjeg mjeseca ove godine ostali u pozitivi, CROBEX je mjesec zaključio na 1997,81 bod čime si je osigurao rast od dva posto, dok je CROBEX10 u plusu 2,1 posto. Najveći skok zabilježio je CROBEXtransport koji je završio u plusu od 6,8 posto. Pojedinačno promatrani promet dionica pokazuje da je u studenome pobjednik bila Valamar riviera s 29,6 milijuna kuna, slijedi Hrvatski telekom s 21,5 te Adris grupa s prometom od 13,4 milijuna kuna.

Imperial je ostvario promet od 11,2 milijuna kuna, a Atlantska plovidba je s gotovo 8 milijuna zauzela 5. mjesto na ljestvici dionica s najvećim mjesečnim prometom. Sektorska analiza uspješnosti dionica pokazuje da je najbolji promet, a riječ je o gotovo 53 milijuna kuna, ostvaren u djelatnosti pružanja smještaja i pripremi hrane, slijedi proizvodnja prehrambenih proizvoda, pića i duhanskih proizvoda (27 mil. kn) i telekomunikacije s 22,8 milijuna kuna prometa. Tržišna kapitalizacija dionica u studenom je, u odnosu na mjesec prije, porasla 2,9% .

Na popisu vrijednosnica s najvećom tržišnom kapitalizacijom “caruje” Ina s 22,3 posto udjela. Slijedi ZABA čiji udjel iznosi 11,5 posto, potom PBZ s 10,1 posto, HT je na četvrtom mjestu s udjelom od 9,3 posto te Adris s četiri posto.

Related Posts