Na Wall Streetu rekordi četvrti dan za redom

Na Wall Streetu su i u četvrtak, četvrti dan zaredom, svi najvažniji indeksi dosegnuli rekordne razine jer su porasli izgledi da će Kongres prihvatiti reformu koja donosi porezno rasterećenje za većinu Amerikanaca.
Dow Jones ojačao je 0,50 posto, na 22.775 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 2.552 boda, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 6.585 bodova.

Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi zahvaljuje se koraku naprijed u procesu prihvaćanja porezne reforme.

Jučer je Zastupnički dom u Kongresu prihvatio prijedlog fiskalne potrošnje u 2018. godini, koja sadrži legislativnu mogućnost da republikanci običnom većinom nadglasuju demokrate u Senatu po pitanju poreznog zakona.

“Uspon tržišta uslijedio je nakon što je Zastupnički dom prihvatio dio predsjednikova plana. Ne znam je li to znači da će cijeli taj plan proći svu potrebnu proceduru, no vidi se da su porasli prinosi na obveznice, te dionice u financijskom i tehnološkom sektoru”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Boston Private Wealth.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prošloga je tjedna predložio najveću poreznu reformu u posljednja tri desetljeća, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

No, kritičari kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i ‘businessu’ te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za tisuće milijardi dolara.

U Kongresu se očekuje velika borba oko Trumpova prijedloga, no ako uspije progurati tu reformu, bit će to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je u siječnju uselio u Bijelu kuću.

Najviše su jučer, prosječno 1,1 posto, porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, a slijedio je financijski sektor s rastom od 1 posto. Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i nizu podataka posljednjih dana koji ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva, što pokazuje, kažu analitičari, da je ono dovoljno snažno da izdrži novo povećanje kamatnih stopa.

Stoga su splasnule zabrinutosti da bi moguće povećanje kamatnih stopa američke središnje banke u prosincu naštetilo gospodarstvu. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,54 posto, na 7.507 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.379 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,02 posto, 12.968 bodova.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle jer su ulagači optimistični zbog rekorda na Wall Streetu četvrti dan zaredom i stabilnog rasta gospodarstava u regiji.

You may also like