Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući ponajviše oporavku cijena dionica u energetskom i biotehnološkom sektoru. Dow Jones ojačao je 117 bodova, ili 0,72 posto, na 16.516 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,78 posto, na 1.938 bodova, a Nasdaq indeks 1,03 posto, na 4.685 bodova.

Nasdaq indeks porastao je jučer prvi puta nakon osam dana neprestanog pada, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena dionica u biotehnološkom sektoru za 1,5 posto nakon što su danima bile pod pritiskom. Usponu tog indeksa pridonio je i rast cijene dionice Applea za 1,5 posto jer su analitičari Bank of America Merrill Lyncha povećali procjenu za dionice tog tehnološkog diva.

Podršku tržištu pružio je i uspon cijena dionica u energetskom sektoru, za 0,4 posto, premda su cijene nafte, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, jučer ponovno pale na najniže razine u 12 godina. Analitičari kažu da tehnički pokazatelji sugeriraju kako se radi o odskoku cijena dionica, nakon njihovog oštrog pada prošloga tjedna. U prvih pet radnih dana ove godine Dow Jones izgubio je 6,2 posto, dok je S&P 500 skliznuo 6, a Nasdaq indeks 7,3 posto, što je najgori početak godine na Wall Streetu u povijesti, a bio je posljedica naznaka usporavanja kineskog gospodarstva, deprecijacije kineske valute i oštrog pada cijena nafte. “Današnji rast cijena izgleda mi kao tehnički odskok. Tržište je vrlo nisko. Sve dok se ulagači ne pomire s time da će cijene nafte ostati niske, tržište će reagirati na vijesti o nafti i Kini”, kaže Bruce Zaro, strateg u tvrtki Bolton Global Asset Management.

U fokusu ulagača je i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja nije počela ohrabrujuće. Cijena dionice Alcoe pala je 9 posto, nakon što je najveći američki proizvođač aluminija izvijestio o gubitku u posljednjem lanjskom tromjesečju. Dionica Ford Motorsa pojeftinila je, pak, više od 3 posto, nakon što je taj proizvođač automobila objavio procjene rezultata.

Zbog oštrog pada cijena nafte, usporavanja rasta svjetskog gospodarstva i visokog tečaja dolara, korporativnoj Americi, prema procjenama analitičara, prijeti recesija zarada, odnosno njihov pad drugo tromjesečje zaredom. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala za 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,98 posto, na 5.929 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,63 posto, na 9.985 bodova, a pariški CAC 1,53 posto, na 4.378 bodova.

Related Posts