Na Visa kartice potrošeno 705 milijuna kuna

Europljani koji su tijekom tri ljetna mjeseca boravili u Hrvatskoj i koristili Visa kartice potrošili su putem te kartice ukupno 705 milijuna eura ili 7,5 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, pokazala je redovna analiza ljetne potrošnje kompanije Visa Europe.

Među svim Europljanima s Visa karticama najviše su tijekom lipnja, srpnja i kolovoza u Hrvatskoj potrošili Nijemci, gotovo 118 milijuna eura ili 12 posto više nego lanjskog ljeta. Slijede turisti iz Velike Britanije, Norveške, Italije i Francuske, čime je redoslijed prvih pet nacija po potrošnji s Visa karticama u Hrvatskoj isti kao i prošle godine, navodi se u priopćenju.

Iz Visa Europe izdvajaju i izrazito povećanje potrošnje putem Visa kartica Slovenaca u Hrvatskoj, za čak 26 posto u odnosu na lanjsko ljeto, na 20 milijuna eura. Time su Slovenci, kako se navodi, znatno premašili potrošnju turista iz Rusije, koji su s obzirom na pad turističkih dolazaka i noćenja ovog ljeta potrošili 57 posto manje Visa karticama u Hrvatskoj nego u istom razdoblju prošle godine.

Iz Visa Europe ističu i da su europski turisti u Hrvatskoj tijekom tri ljetna mjeseca podigli 300 milijuna eura na bankomatima, a da su Visa karticama najviše plaćali smještaj u hotelima (147 milijuna eura), zabavu (71 milijun eura) i gorivo (47 milijun eura). “Naši podaci mogu biti korisni hrvatskom turističkom sektoru, jer osim porasta potrošnje pokazuju i da turisti u Hrvatskoj još uvijek u velikoj mjeri koriste gotovinu, što nam govori i da turistički sektor još uvijek nije dovoljno prihvatio nove trendove platne industrije koje primjećujemo na drugim tržištima, poput sve češćeg beskontaktnog plaćanja”, poručuju iz hrvatskog ureda Visa Europe.

Po njihovim podacima, u Europi se koristi više od 500 milijuna Visa kartica, a na svakih 6 eura potrošenih u Europi 1 euro je potrošen preko te kartice. Ukupna potrošnja putem Visa kartica iznosi više od 2 bilijuna eura godišnje, dok potrošnja na prodajnim mjestima iznosi 1,5 bilijuna eura, napominju iz Visa Europe.

You may also like

0 comments