Na valu trgovačkog sektora rast svjetskih burzi

Bolji poslovni rezultati od očekivanja

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko trgovačkih lanaca, dok je Nasdaq indeks blago pao.

Objavivši kvartalne poslovne rezultate, Wallmart je smanjio procjene pada dobiti u ovoj godini, dok je Home Depot nadmašio očekivanja analitičara po pitanju kvartalne prodaje.

I dok je trgovački sektor ojačao, tehnološki je blago pao, nakon znatnog rasta dan prije, što je pritisnulo Nasdaq indeks.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je gotovo 14 posto od sredine lipnja, što se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa obavila je rezultate za drugo tromjesečje, pri čemu je njihova dobit porasla 9,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prije mjesec i pol dana očekivao se rast zarada za 5,6 posto.

Pozitivno na tržište posljednjih dana utječe i nada ulagača da će američka središnja banka uspjeti ‘mekano prizemljiti’ gospodarstvo, dok oštro povećava kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Fed je od ožujka podignuo kamatne stope za 2,25 postotnih bodova, a najavljuje i daljnja povećanja, što će usporiti rast gospodarstva.

Po široko prihvaćenoj definiciji, američko je gospodarstvo već u recesiji jer je u posljednja dva tromjesečja blago palo na kvartalnoj razini.

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno, dok ulagači, zabrinuti zbog daljnjeg rasta inflacije u Britaniji, čekaju izvješća o bruto domaćem proizvodu (BDP) i nezaposlenosti u eurozoni.

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg blagog rasta.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon što su jučer pale na najniže razine od kada je počela invazija Rusije na Ukrajinu. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,10 posto, na 92,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,22 posto, na 86,72 dolara.

You may also like