Home Energetika Na valu energetskog sektora porastao Dow Jones

Na valu energetskog sektora porastao Dow Jones

by Agencije

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući rastu financijskog i energetskog sektora, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks pali zbog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru. Dow Jones ojačao je 0,36 posto, na rekordnih 19.191 bod, dok je S&P 500 oslabio 0,35 posto, na 2.191 bod, a Nasdaq indeks 1,36 posto, na 5.251 bod.

Nova najviša razina Dow Jones indeksa u povijesti zahvaljuje se nastavku rasta cijena dionica u financijskom sektoru, za 1,7 posto. Podršku tom sektoru pružaju najave novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o labavljenju regulacija u bankarstvu, ali i procjene da će zbog jačanja inflacije Fed u idućem razdoblju ubrzati tempo povećanja kamata.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 90 posto izgleda da će američka središnja banka u prosincu povećati ključne kamatne stope, što bi trebalo pozitivno utjecati na banke. S&P indeks energetskog sektora ojačao je, pak, daljnjih 0,3 posto jer su cijene nafte skočile više od 4 posto, nastavljajući svoj uspon od srijede. Toga su dana, naime, cijene nafte skočile više od 9 posto jer su članice OPEC-a postigle dogovor o smanjenju proizvodnje, što bi trebalo ublažiti neravnotežu na tržištima između prevelike ponude i nedovoljne potražnje te tako poduprijeti cijene ′crnog zlata′.

S druge strane, već su danima pod pritiskom dionice u tehnološkom sektoru. Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks ojačao je više od 2 posto, dok je tehnološki sektor u tom razdoblju izgubio gotovo 3 posto.

Jučer je taj sektor pao za 2,3 posto, pri čemu su dionice Microsofta pojeftinile 1,8, a Facebooka 2,8 posto. “U okruženju s višim kamatnim stopama želite plaćati manje da biste ostvarili zaradu na dionicama. Čini se da su sada pod pritiskom dionice s većim odnosom cijene i zarade”, kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Capital Group.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 6.752 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,0 posto, na 10.534 boda, a pariški CAC 0,39 posto, na 4.560 bodova.

Related Posts