Na tržištima vlada oprez, u fokusu OPEC i cijene nafte

 Na većini azijskih burzi u ponedjeljak su cijene dionica blago porasle, dok je dolar ojačao nakon što je krajem prošloga tjedna američki Senat prihvatio prijedlog porezne reforme.
Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,2 posto, a blago su pale i cijene dionica u Šangaju te Australiji.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i nekim drugim tržištima porasli su, pak, između 0,1 i 0,6 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio tek u blagom plusu.

Terminski S&P indeks pokazuje da bi danas na početku trgovanja na Wall Streetu cijene dionica mogle porasti daljnjih 0,5 posto, na nove rekordne razine.

Razlog je tome odluka Senata u subotu rano ujutro o prihvaćanju prijedloga poreznog zakona, a kako je Zastupnički dom Kongresa svoj prijedlog poreznih promjena donio još polovicom studenoga, ovoga bi tjedna mogli započeti pregovori između dvaju domova o usuglašavanju dvaju prijedloga.

Prihvaćanje porezne reforme značilo bi da je predsjednik SAD-a Donald Trump ispunio jedno od najvažnijih obećanja iz predsjedničke kampanje, koje je mjesecima podržavalo rast cijena dionica.

Ulagači se nadaju da će smanjenje poreza kompanijama i građanima potaknuti brži rast gospodarstva i zarada tvrtki, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.

Međutim, azijski su ulagači manje euforični od američkih jer bi porezna reforma mogla dovesti i do jačanja inflacije u SAD-u, što bi, pak, moglo navesti američku središnju banku Fed na ubrzanje tempa povećanja kamata.

A to bi moglo navesti ulagače na povlačenje kapitala s tržišta u razvoju i preusmjeravanje na američka tržišta. “Ako fiskalni poticaji u SAD-u nastupe u 2018. godini, to će uvećati potrebu za zaoštravanjem monetarne politike, a to bi neizravno moglo biti negativno za tržišta u razvoju”, kaže Chris Weston, strateg u IG-u.

U fokusu ulagača su i cijene nafte, nakon što su prošloga tjedna članice OPEC-a i neki drugi najveći svjetski proizvođači odlučili produljiti dogovor o smanjenoj proizvodnji nafte do kraja 2018. godine.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela pala gotovo 40 centi, na 57,95 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 35 centi, na 63,35 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao zahvaljujući velikim koracima naprijed prema poreznoj reformi. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,25 posto, na 93,11 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio 0,4 posto, na 112,75 jena. Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura sliznula 0,25 posto, 1,1870 dolara.

You may also like

0 comments