Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer na tržištu i dalje vlada nesigurnost, premda je američka središnja banka, zabrinuta zbog slabosti svjetskog gospodarstva, odlučila odgoditi povećanje kamatnih stopa. Dow Jones oslabio je 65 bodova, ili 0,39 posto, na 16.674 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,26 posto, na 1.990 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,10 posto, na 4.893 boda.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke poručili su jučer kako ključne kamatne stope ostaju nepromijenjene na razini od oko nula posto, na kojoj se nalaze još od 2008. godine. To je prvotno potaknulo rast cijena dionica za više od 1 posto, no nakon konferencije za novinare predsjednice Feda Janet Yellen burzovni su indeksi izgubili sve početne dobitke.

Yellen je kazala da su zbog povećane nesigurnosti u vezi rasta svjetskog gospodarstva čelnici Feda procijenili da je bolje pričekati s povećanjem kamatnih stopa. Istaknula je i to da su nedavni pad cijena američkih dionica i rast tečaja dolara već zaoštrili uvjete na financijskim tržištima, što bi moglo izazvati usporavanje rasta gospodarstva SAD-a bez obzira što Fed učinio.

Čelnici Feda procjenjuju da će ove godine američki bruto domaći proizvod (BDP) porasti 2,1 posto, nešto više nego što su očekivali prije, no smanjili su procjene rasta za iduću i 2017. godinu. Procjenjuju, također, da će uskoro stopa nezaposlenosti pasti na 4,8 posto, sa sadašnjih 5,1 posto, dok ciljana inflacija od 2 posto neće biti dosegnuta prije 2018.

Čelnici Feda poručili su i da je i nadalje moguće povećanje kamata do kraja ove godine, što će ovisiti ne samo o domaćim makroekonomskim pokazateljima, nego i o razvoju situacije u globalnom gospodarstvu. Iduća sjednica čelnika Feda održat će se krajem listopada, a premda kamate do tada ostaju nepromijenjen, nesigurnost na tržištima nije otklonjena. “Sve nesigurnosti koje su na tržištu vladale uoči sjednice Feda prisutne su i nakon poruka iz središnje banke. Situacija nam nije ništa jasnija, pa u idućih 30 dana očekujem iste rasprave kakve su se vodile posljednjih 90 dana”, kaže John Culbertson, direktor u fondu Context Asset Management.

Riječju, nastavit će se nagađanja o tome kada će Fed povećati kamate, koje se godinama kreću na rekordno niskim razinama, što je cijelo to vrijeme podržavalo rast cijena dionica.

Svaki novi podatak koji bi ukazivao na jačanje američkog gospodarstva poticat će nagađanja o povećanju kamata, dok će svaka naznaka usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, ponajviše kineskoga, predstavljati argument za odgodu odluke Feda o povećanju cijene novca. “U istoj smo situaciji u kakvoj smo bili i prije, a to znači nesigurnost po pitanju kada će Fed zaoštriti monetarnu politiku”, zaključuje John Bonnell, portfelj menadžer u fondu USAA Investments. Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,68 posto, na 6.186 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,02 posto, na 10.229 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 4.655 bodova.

 

Related Posts