Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, a ponajviše u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte. Dow Jones ojačao je 75 bodova, ili 0,42 posto, na 18.053 boda, dok je S&P 500 porastao 0,45 posto, na 2.108 bodova, a Nasdaq indeks 0,66 posto, na 5.104 boda. Na vrijednosti su jučer dobile dionice u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše je, za 0,8 posto, ojačao S&P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje rastu cijena nafte za otprilike 1 posto.

Cijene ′crnog zlata′ jučer su oštro oscilirale jer su ujutro bile pod pritiskom nakon vijesti da su Iran i šest svjetskih sila postigli sporazum prema kojemu će se Iranu ukinuti sankcije u zamjenu za ograničenje njegova nuklearnog programa. Ukidanje sankcija znači da će Iran moći povećati izvoz nafte. Analitičari procjenjuju da bi u roku od godinu dana mogao povećati izvoz za 60 posto. No, nakon početnog pada, cijene su se nafte do kraja dana oporavile. “Postizanje dogovora velika je vijest za tržišta nafte. Iskreno, još je puno neizvjesnosti po pitanju kako će taj dogovor utjecati na ponudu nafte na tržištu”, kaže David Lefkowitz, strateg u fondu UBS Wealth Management.

U fokusu ulagača jučer su bili i poslovni rezultati američkih kompanija. Dosad je sezona objava kvartalnih financijskih izvješća bila u sjeni grčke dužničke i kineske burzovne krize, dok bi idućih dana, kažu analitičari, mogla biti glavni pokretač tržišta. No, ne očekuje se baš dobra sezona. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da bi dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju mogla biti 2,8 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju. Ostvare li se procjene analitičara, bio bi to prvi pad zarada od trećeg tromjesečja 2009. godine i financijske krize.

Prihodi kompanija mogli bi, pak, prema anketi Reutersa, u drugom tromjesečju pasti za 3,9 posto, što bi bio njihov najveći pad također od trećeg tromjesečja 2009. JPMorgan i Wells Fargo jučer su izvijestili o nešto boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo, pa je cijena Wells Farga porasla 0,9, a JPMorgana 1,4 posto. Zahvaljujući tome, S&P indeks financijskog sektora ojačao je 0,4 posto.

Nizak obujam trgovanja ukazuje, pak, na suzdržanost ulagača. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo samo 5,5 milijardi dionica, dok prosječni dnevni obujam od početka mjeseca iznosi 6,8 milijardi. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,23 posto, na 6.753 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,28 posto, na 11.516 bodova, a pariški CAC 0,69 posto, na 5.032 boda.

Related Posts