Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, pa su u cijelom kolovozu zabilježile najveći mjesečni gubitak od 2012. godine, jer se ulagači plaše da će Fed već u rujnu povećati kamatne stope. Dow Jones oslabio je jučer 114 bodova ili 0,69 posto, na 16.528 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,84 posto, na 1.972 boda, a Nasdaq indeks 1,07 posto, na 4.776 bodova.

Još nedavno ulagači su se nadali da će američka središnja banka zbog potresa na svjetskim financijskim tržištima, izazvanim usporavanjem rasta kineskog gospodarstva, odgoditi povećanje ključnih kamatnih stopa do kraja ove ili čak početka iduće godine.

No, na sastanku središnjih bankara u Jackson Holeu tijekom vikenda niz dužnosnika Feda poručilo je da je, unatoč rizicima zbog potresa na financijskim tržištima, moguće povećanje kamata Feda već u rujnu, ako se do polovice mjeseca tržišta smire. “Poruke iz Feda govore da je povećanje kamata moguće u rujnu. Ako središnja banka doista tada povuče taj potez, to će izazvati dvojbe o tome kada će stati”, kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

Gotovo cijelo desetljeće Fed nije povećavao kamate, a kako ih dugo vremena drži na rekordno niskim razinama od gotovo nula posto, jeftin novac pružao je veliku podršku tržištima dionica. Hoće li Fed već u rujnu povećati kamate ili ne ovisi i o novim makroekonomskim izvješćima. Pokažu li da se rast američkog gospodarstva ubrzava, a inflacija jača, to će značiti da je povećanje kamata moguće. Zbog toga će u fokusu ulagača idućih dana biti novi gospodarski pokazatelji, posebice oni o zapošljavanju u kolovozu, koji će biti objavljeni u petak i koji u pravilu znatno utječu na smjer tržišta.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da je u kolovozu u SAD-u broj zaposlenih porastao za 220.000 i da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 5,3 posto, najnižoj razini u sedam godina. “I dalje očekujemo značajnije padove na tržištima dok ne dobijemo jasnije smjernice o Feda po pitanju kamata”, kaže John DeClue, direktor u fondu U.S. Bank Wealth Management.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u devet od 10 sektora S%P 500 indeksa. Jedino je, 1,05 posto, porastao energetski sektor, što se zahvaljuje snažnom oporavku cijena nafte, nakon što su početkom prošloga tjedna zaronile na najniže razine u šest i pol godina. Zbog strahovanja ulagača od povećanja kamata u SAD-u i posljedica usporavanja rasta kineskog gospodarstva, u kolovozu su S&P 500, Dow Jones i Nasdaq indeks potonuli između 6,3 i 6,9 posto.

Za Dow Jones to je najveći mjesečni pad od svibnja 2010., dok su S&P 500 i Nasdaq zabilježili najveći mjesečni pad od svibnja 2012. godine. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Frankfurtski DAX oslabio je 0,38 posto, na 10.259 bodova, a pariški CAC 0,47 posto, na 4.652 boda. U Londonu se zbog praznika nije radilo. Europske su dionice u kolovozu zabilježile najveći mjesečni pad u posljednje četiri godine. Njemački DAX, francuski CAC i FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica izgubili su oko 9 posto, najviše od kolovoza 2011. godine.

Related Posts