Na tržištima mirno u očekivanju odluke FED-a

Na Wall Streetu su u srijedu najvažniji indeksi bilježili tek blage promjene, pri čemu je tehnološki Nasdaq postignuo novu rekordnu razinu, dok investitori nastavljaju razmatrati kakvu bi odluku Fed mogao donijeti ovoga mjeseca vezano uz kamatne stope.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 11,98 bodova ili 0,06 posto, na 18.526 bodova, a S&P 500 indeks 0,02 posto, na 2.186 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,15 posto, na 5.283 boda, novu povijesno najvišu razinu.

Investitori i dalje razmatraju vjerojatnost od Fedova podizanja kamatnih stopa ovoga mjeseca, nakon nedavno objavljenih makroekonomskih pokazatelja koji su bili slabiji od očekivanja, ponajprije izvješće o zaposlenosti i indeks uslužnih aktivnosti, koji sugeriraju da bi središnja banka mogla još pričekati s tim potezom.

Fed je u srijedu poslijepodne u svojoj ′bež knjizi′ naveo da je američko gospodarstvo u srpnju i kolovozu raslo po umjerenoj stopi, ali je malo znakova da postoji pritisak na rast plaća osim za radna mjesta koja zahtijevaju najobrazovaniju radnu snagu. “Prošlotjedni ′OK-ali-ništa-dramatično′ podatak o zaposlenosti u kolovozu šalje poruku investitorima da bi kamatne stope još duže vrijeme mogle ostati niske”, smatra Peter Tuz, predsjednik uprave Chase Investment Counsela iz Virginije.

Cijena dionice Applea poskupjela je 0,6 posto, na 108,36 dolara, nakon što je ta najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji prezentirala svoj novi iPhone.

Među ostalim dobitnicama ističu se i dionice zrakoplovnih kompanija, po objavi poboljšanja prodajnih rezultata Delta Aira, čija je dionica poskupjela 5,6 posto. Otprilike 6,5 milijardi dionica u srijedu je promijenilo vlasnika na američkim burzama, što je više od 20-dnevnog prosjeka od 6 milijardi dionica.

Na europskim burzama cijene dionica u srijedu su porasle nadomak najviše razine u zadnjih 8 mjeseci, zahvaljujućim boljim od očekivanja poslovnim rezultatima nekolicine kompanija kao i procjenama da bi Europska središnja banka u četvrtak mogla odlučiti o dodatnim poticajima gospodarstvu eurozone. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,3 posto, na 6.846 boda, frankfurtski DAX 0,62 posto, na 10.752 boda, a pariški CAC 0,61 posto, na 4.557 bodova.

0 comments