Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati tehnoloških divova, kao što su Apple i Microsoft. Dow Jones oslabio je 68 bodova, ili 0,38 posto, na 17.851 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,24 posto, na 2.114 bodova, a Nasdaq indeks 0,70 posto, na 5.171 bod.

I jučer je, drugi dan zaredom, tržište bilo pod pritiskom slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata i prognoza tehnoloških divova. Najviše je, 4,3 posto, pala cijena dionice Applea. Doduše, najveća svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti ostvarila je u proteklom tromjesečju rast prihoda i dobiti za više od 30 posto na godišnjoj razini, no ulagače su razočarale procjene Applea za tekuće tromjesečje.

Dionica Microsofta potonula je, pak, 3,7 posto, nakon što je u proteklom tromjesečju taj softverski div ostvario gubitak od 3,2 milijarde dolara, najveći u povijesti, što je uglavnom posljedica otpisa poslovanja Nokijinim mobitelima, ali i pada potražnje za njegovim Windows operativnim sustavom. “Na samom početku tjedna razočarao je IBM, a niz razočaranja nastavljen je s Appleom, Microsoftom i još nekim tehnološkim kompanijama. Stoga je splasnuo entuzijazam ulagača, koji su očekivali bolje poslovne rezultate u tehnološkom sektoru”, kaže David Schiegoleit, direktor u tvrtki Private Client Reserve.

Prošloga su tjedna odlični poslovni rezultati Googlea i Netflixa potaknuli nadu da će i druge kompanije iz tog sektora izvijestiti o snažnom rastu prihoda i dobiti. No, to se nije ostvarilo. Dugačkoj listi podbačaja pridružio se i Yahoo, koji u tekućem kvartalu očekuje manje prihode nego što su analitičari procjenjivali. Stoga je cijena dionice tog internetskog pretraživača jučer pala 1,2 posto.

Ipak, sezona objava poslovnih izvješća nešto je bolja nego što se procjenjivalo. Od 102 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 70 posto nadmašilo je očekivanja analitičara, što je iznad dugoročnog prosjeka od 63 posto. No, očekivanja su vrlo niska, pa tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju pala za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je, doduše, poboljšanje, s obzirom da se u anketi 1. srpnja očekivao pad zarada za 3 posto, no to je i slabije u odnosu na očekivanja od 1. siječnja kada se predviđao rast dobiti za gotovo 6 posto.

Prihodi kompanija mogli bi, pak, pasti za 3,9 posto, što bi bio njihov najveći pad od trećeg tromjesečja 2009. Od kompanija koje su dosad objavile izvješća, njih samo 55 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju prihoda, što je manje od dugoročnog prosjeka od 61 posto. Slabost prihoda posljedica je ponajviše visokog tečaja dolara, zbog čega kopne prihodi američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,50 posto, na 6.667 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,72 posto, na 11.520 bodova, a pariški CAC 0,47 posto, na 5.082 boda.

Related Posts