Na tržištima blagi rast, ulagače zabrinjava cijena nafte, dolar ojačao

Nakon oštrog pada prošloga tjedna, na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli, no dobici su bili mršavi zbog daljnjeg pada cijena nafte i pritiska na biotehnološki sektor. Dow Jones ojačao je 52 boda, ili 0,32 posto, na 16.398 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,09 posto, na 1.923 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,12 posto, na 4.637 bodova.

Nakon vrlo nestabilnog trgovanja, S&P 500 i Dow Jones indeks porasli su u posljednjim minutama sastanka, no vrlo blago jer su pod pritiskom bile cijene dionica u energetskom i bitoehnološkom sektoru. S&P indeks energetskog sektor potonuo je 2,1 posto, nakon još jednog oštrog pada cijena nafte, koje se kreću na najnižim razinama u više od 10 godina. Posljedica je to strahovanja ulagača od slabljenja potražnje, s obzirom na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina. S druge strane, najveći svjetski proizvođači nafte ne kane smanjiti proizvodnju kako bi podržali cijene. Još je više, 3,4 posto, pao Nasdaq indeks biotehnološkog sektora, pri čemu je najviše, 5,5 posto, pala cijena dionice Celgenea, nakon što je ta kompanija smanjila procjene dobiti.

S druge strane, cijena dionice Applea porasla je 1,6 posto, što je najviše pozitivno utjecalo na S&P 500 i Nasdaq indeks. A sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija nije počela ohrabrujuće. Cijena dionice Alcoe pala je 0,4 posto, nakon što je najveći američki proizvođač aluminija izvijestio o gubitku u posljednjem lanjskom tromjesečju. Objava kvartalnih rezultata bit će idućih tjedana u fokusu ulagača, no prema procjenama analitičara korporativnoj Americi prijeti recesija zarada, odnosno njihov pad drugo tromjesečje zaredom.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ipak, ulagači se nadaju oporavku cijena dionica nakon najgoreg početka godine na Wall Streetu u povijesti. U prvih pet radnih dana ove godine Dow Jones izgubio je 6,2 posto, dok je S&P 500 skliznuo 6, a Nasdaq indeks 7,3 posto, što je posljedica naznaka usporavanja kineskog gospodarstva, deprecijacije kineske valute i oštrog pada cijena nafte. “Činjenica da danas nije uslijedio još jedan pad indeksa navodi ulagače na zaključak da možda, barem kratkoročno, slijedi odskok cijena dionica”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,69 posto, na 5.871 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,25 posto, na 9.825 bodova, a pariški CAC 0,49 posto, na 4.312 bodova.

Na većini azijskih burzi u utorak su cijene dionica pale, unatoč stabilizaciji kineskih tržišta i jačanju juana, jer ulagače zabrinjava pad cijena nafte. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu oslabile između 0,1 i 0,3 posto. Na burzi u Šangaju porasle su oko 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto. No, i dalje se kreće nedaleko najnižih razina u četiri godine. Od početka godine pao je više od 8 posto, nakon što je lani potonuo 12 posto.

Azijske ulagače nije jutros osobito ohrabrila stabilizacija kineskih tržišta, ni jačanje juana, nakon, kako kažu trgovci, intervencija kineske središnje banke. “Kineske su dionice u posljednje vrijeme bile pod ozbiljnim pritiskom, pa ne iznenađuje današnji blagi oporavak. No, i dalje su prisutne nesigurnosti, uključujući velike oscilacije tečaja juana, pa su ulagači oprezni”, kaže Zhang Qi, analitičar u tvrtki Haitong Securities.

Jutros je kineska središnja banka odredila veći tečaj juana u odnosu na dolar treći dan zaredom, što bi, kažu analitičari, mogla biti poruka da Peking ne kani dodatno oslabiti juan. Prošloga je tjedna kineska središnja banka dopustila pad tečaja juana prema dolaru na najnižu razinu od ožujka 2011. godine, što je izazvalo strahovanja da je situacija u kineskom gospodarstvu lošija nego što se mislilo te da bi taj potez mogao izazvati novi val devalvacije valuta ostalih zemalja u regiji. “Ulagači su i dalje zabrinuti u vezi tempa usporavanja rasta kineskog gospodarstva i premda smo možda u središtu faze konsolidacije, tek trebamo vidjeti naznake prekoreta, a to podržava nesigurnost”, kaže Ben Pedley, direktor u HSBC Private Bank.

Ulagače zabrinjava i pad cijena nafte, koje su jučer skliznule na nove najniže razine u 12 godina. Cijena barela na londonskom tržištu pala je na 31,17 dolara, dok je na američkom tržištu jučer skliznula na 30,88 dolara. Jutros je, pak, dosegnula 31,19 dolara. Pod pritiskom su i cijene sirovina jer se ulagači plaše slabljenja potražnje zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Cijena bakra, koja se smatra dobrim pokazateljem snage globalnog gospodarstva zbog široke uporabe u industriji, pala je jučer više od 2 posto, na najnižu razinu u šest i pol godina, na 4.381 dolar po toni.

A na valutnim se tržištima dolar jutros oporavio od jučerašnjeg pada. Jutros se njegov tečaj prema japanskoj valuti kreće oko 117,50 jena, dok je jučer u jednom trenutku zaronio na 116,70 jena, nedaleko najniže razine u četiri i pol mjeseci. Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,0880 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0915 dolara.

You may also like

0 comments