Na svjetskim burzama rekordi, oprez na ostalima

Cijene nafte u blagom padu
Add content here
Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti jer ulagači vjeruju da će američka središnja banka smanjiti kamatne stope, dok se na ostalim svjetskim burzama trgovalo opreznije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,5 posto, na 27.332 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,8 posto, na 3.013 bodova, a Nasdaq indeks 1 posto, na 8.244 boda. Rekordni dosezi sva ta tri indeksa zahvaljuju se uvjerenju ulagača da će Fed na sjednici krajem srpnja smanjiti ključne kamatne stope.

U polugodišnjem izvješću o gospodarskoj situaciji predsjednik Feda Jerome Powell kazao je tijekom dva dana svjedočenja u Kongresu da je Fed spreman primjereno djelovati kako bi podržao daljnji rast gospodarstva.

Istaknuo je pritom rizike od niske inflacije, trgovinskih sukoba, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i slabosti poslovnih investicija. Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem srpnja smanjiti kamate za barem 0,25 postotnih bodova, a neki smatraju da je moguć i rez za 0,50 postotnih bodova.

Unatoč rekordnim dosezima indeksa, na Wall Streetu se posljednjih dana trgovalo oprezno, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Ulagači su, naime, suzdržani jer idućega tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,4 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio, s obzirom da se očekuje smanjenje Fedovih kamatnih stopa. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,87 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,00 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 107,90 jena, koliko je iznosio u petak, 108,05 jena. U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1270 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Cijene su nafte, međutim, jutros pale, nakon što su prošloga tjedna porasle više od 4 posto. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 30-ak centi, na 59,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 20-ak centi, na 66,50 dolara.

You may also like