Na svjetskim burzama oprez, indeksi nepromijenjeni

Nazočan strah od inflacije

Na Wall Streetu se u četvrtak trgovalo oprezno, pri čemu je S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen nakon što je zbog zabrinjavajuće visoke inflacije pao dva dana zaredom. Tržište se stabiliziralo, nakon što su u prethodna dva dana burzovni indeksi pali zbog strahovanja od inflacije.

Naime, već pet mjeseci zaredom inflacija se kreće iznad 5 posto, znatno iznad ciljane razine američke središnje banke od 2 posto. Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima visoka inflacija mogla potrajati dulje nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

A to bi moglo natjerati središnju banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Zbog toga se i jučer trgovalo oprezno. Tim više što nije bilo značajnijih vijesti jer zbog Dana veterana nije bilo ekonomskih izvješća i nije se radilo na tržištu obveznica, dok je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija pri kraju.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše se jučer porasle cijene dionica u rudarskom sektoru, dok su najviše pale u uslužnom sektoru.

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati, s obzirom da su cijene dionica ovoga tjedna porasle, premda raste zabrinutost zbog visoke inflacije. Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz kompanija, pri čemu bi Crobex indeks, koji je na putu prvih dobitaka nakon dva tjedna pada, mogao stagnirati.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon osjetnog pada dan prije, jer se ulagači nadaju da je inflacija u SAD-u dosegnula vrhunac, dok je dolar prema košarici valuta dosegnuo najvišu razinu u 16 mjeseci.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u 16 mjeseci zbog mogućeg povećanja kamata Feda prije nego što se očekivalo.

Cijene su nafte, pak, pale. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros oslabila 0,70 posto, na 82,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,75 posto, na 80,95 dolara.

You may also like

0 comments