Na sveučilčištu u okolici Jeruzalema sukobi Palestinaca i Izraelaca

Izraelski policajci su provalili vrata sveučilišta Al-Quds i Abu Dis, blizu Jeruzalema kako bi se obračunali s palestinskim studentima koji su se utvrdili unutar sveučilišta i bacali na njih kamenje. Sukobi policajaca i studenata su izbili nakon prosvjeda u podnožju izralekog zida koji dijeli Abu Dis od Jeruzalema na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelske snage nisu intrevenirale kada su se prosvjednici krenuli razbijeti zid, njima mrski simbol okupacije. Kada su se prosvjednici razišli, policajci su se približili a iz sveučilišta ih je zasula kiša kamenja, na što su odgovorili gumenim mecima i suzavcem. Policajci su zatim probili vrata i ušli u kampus. To je prvi upad izraelskih snaga u jedno palestinsko sveučilište od 1. listopada kada je počeo val nasilja.

Palestinske službe pomoći su primile ozlijeđene, od kojih je nekoliko ranjenih gumenim mecima i nekoliko otrovanih suzavcem. Oni nisu mogli precizirati broj ozlijeđenih. Policajci su ušli na kampus bacajući šok granate. I u nedjelju navečer je to sveučilište bilo poprištem sličnih sukoba, tvrde neki studenti.

Od 1. listopada je u sukobima i napadima između Palestinaca i židovskih doseljenika ubijeno 69 Palestinaca. Polovica ubijenih Palestinaca je ubijeno tijekom napada ili pokušaja napada. “Zbog tih nasilja su se studenti Abu Disa mobilizirali ispred zida”, rekla je Amanda Mansara, predstavnica studentskog sindikata povezanog sa Strankom naroda (komunisti). “Naša je odgovornost da se svakodnevno mobiliziramo protiv tog zida jer su mnogi žrtvovali živote za domovinu i Intifadu”, zaključila je Mansara.

You may also like