Na summitu Višegradske skupine o približavanju Makedonije zapadu

Dvodnevni sastanak na vrhu zemalja članica Višegradske skupine (V4), na kojem u svojstvu gosta sudjeluje i Hrvatska, počeo je u četvrtak u malom mađarskom turističkom mjestu Balatonfueredu na obali Blatnog jezera.

Uz domaćina sastanka, mađarskog predsjednika Janosa Adera, u Balatonfueredu su predsjednici Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska, Poljske Andrzej Duda te, u svojstvu posebne gošće na Aderov poziv, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Prvog dana summita predviđene su dvije diskusije, jedna u standardnom okviru V4 i druga, na kojoj će se pridružiti i predsjednica RH, a očekuje se da će teme rasprave biti klimatske promjene, dva mjeseva prije velike konferencije o klimi koja će se u prosincu održati u Parizu, i stanje u zemljama jugoistočne Europe. Migrantska kriza bit će vrlo važna tema summita, ali će se o njoj, po neslužbenim informacijama, prije svega govoriti u petak.

Iz ureda hrvatske predsjednice uoči summita najavljeno je kako će se ona zauzeti za “upućivanje jasnijih signala” glede pozivnice NATO-a za Crnu Goru, ali i približavanja Makedonije Sjevernoatlantskom savezu. “Predsjednica će s čelnicima V4 razgovarati i o inicijativi Jadran-Baltik-Crno more”, rekao je tom prilikom izvor iz ureda predsjednice. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dan je počela u Budimpešti, u kojoj je u srijedu boravila u službenom posjetu Mađarskoj, posjetom hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi i gimnaziji, gdje je zajedno s polaznicima obilježila Dan neovisnosti Hrvatske.

You may also like