Na sjednici predsjedništva HDZ-a sukob Karamarka i Brkića

N1 neslužbeno doznaje da je na 4. sjednici predsjedništva HDZ-a bilo vrlo burno i da je bilo kritičkih tonova prema šefu Tomislavu Karamarku.

Zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić oštro je nastupio prema Karamarku postavivši pitanje njegove odgovornosti za situaciju u kojoj se našla Vlada, ali i stranka. “Što ako se ne uspije presložiti većina u Saboru?”, pitao je Brkić Karamarka, kako doznajemo od izvora bliskih HDZ-u.

Tri izvora iz HDZ-a potvrdili su nam da je došlo do sukoba između Karamarka i Brkića. Postavilo se i pitanje zašto se nije razmatralo i druge scenarije, poput ostavke obojice potpredsjednika Vlade, a problematizirao se i Karamarkov izbor Domagoja Ivana Miloševića za glavnog tajnika.

Karamarka je od napada branio Darko Milinović, kao i predsjednik zagrebačke skupštine Andrija Mikulić. Sjednica predsjedništva HDZ-a završila je u subotu nešto prije 15 sati, trajala je tri sata dulje nego što je planirano, no novinari nakon nje nisu uspjeli dobiti službenu informaciju o tome što je zaključeno, već im je poručeno da čekaju završetak sjednice Središnjeg odbora

Sjednica predsjedništva HDZ-a završila je u subotu nešto prije 15 sati, trajala je tri sata dulje nego što je planirano, no novinari nakon nje nisu uspjeli dobiti službenu informaciju o tome što je zaključeno. Izjavu su dobili nakon završetka sjednice Središnjeg odbora.

Nakon završetka višesatnih sastanaka, novinarima se obratio šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

“Imamo elemente da uđemo u novo preslagivanje”, rekao je Karamarko. Kaže da će se dogovoriti o tome kako će opozvati premijera Tihomira Oreškovića. “HDZ je već previše ustupaka napravio i ne možemo tako raditi. Tako bi omogućili da Orešković i dalje vodi Vladu HDZ-a i MOST-a, a bez čelnika obje strane, to je nesuvislo. Orešković nema bez nas uporište u parlamentu. Neobična situacija”, kaže Karamarko, koji je rekao da će se kasnije malo čuti i s premijerom.

Rekao je da ne želi da im se ovo iskustvo ponovi, “Ne daj Bože”, te da velika koalicija više nije opcija. “Ovo je vrlo ozbiljan posao, a ne radi se o tome hoće li netko s nekim ići na roštilj.” “Razradit ćemo tehniku, pustite to sad nama”, rekao je Karamarko o načinu na koji će otići Orešković. “Ono što je bitno jest da sam ministrima uputio poruku da rade svoj posao – kao da se ništa ne događa. Ovaj politički folklor manje je važan, važno je da ministarstva dalje rade.”

Središnji odbor potvrdio je imenovanje Domagoja Ivana Miloševića glavnim tajnikom stranke, Domagoja Maroevića političkim te Mire Kovača međunarodnim tajnikom HDZ-a. Predsjedništvo je na četverosatnoj sjednici raspravljalo o taktici koju bi stranka trebala primijeniti nakon poziva premijera Tihomira Oreškovića dvojici potpredsjednika Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu da istupe iz Vlade.

You may also like