Home Geopolitika Na Sinaju ubijeno 29 džihadista

Na Sinaju ubijeno 29 džihadista

by admin

Egipatska vojska objavila je da je u utorak pokrenula “opsežnu vojnu operaciju” na Sinaju, uporištu džihadista povezanih s Islamskom državnom (IS) tijekom koje je usmrtila 29 “terorista” te izgubila, kako tvrdi, dva vojnika.

Vojska gotovo svakodnevno objavljuje da je usmrtila ili zarobila brojne džihadiste otkad je ondje pokrenula ofenzivu u ljeto 2012. ali je nemoguće provjeriti te podatke iz nezavisnih izvora. “Dvadeset devet krivovjernika ubijeno je, a izvjestan broj njihovih vozila i opreme uništeno, dok su jedan časnik i jedan vojnik ubijeni, a četiri vojnika ranjena kad je njihovo vozilo naišlo na vojnu bombu”, nastavlja se u priopćenju.

Sinaj je glavno uporište džihadističkog pokreta koji se naziva Sinajska pokrajina IS-a, skupina koja je preuzela odgovornost za većinu napada u kojima su poginuli brojni vojnici i policajci unazad više od dvije godine. Val napada počeo je u srpnju 2013. nakon što je vojska svrgnula i uhitila predsjednika Muhameda Mursija poteklog iz pokreta Muslimansko bratstvo te pokrenula krvavu odmazdu protiv pristaša prvog šefa države demokratski izabrana u Egiptu.

Related Posts