Na sanazi prekid vatre u Siriji, izolirani slučajevi kršenja

Skupina za nadzor prekida vatre u Siriji na sastanku u subotu poslije podne u Ženevi procijenit će kako se poštuje sporazum koji je na snagu stupio u petak u 23 sata, najavio je posebni izvjestitelj UN-a za Siriju Staffan da Mistura i predložio da se mirovni pregovori održe 7. ožujka. 

Agencije javljaju da je mir zavladao u okolici Damaska i Alepa, drugog najvećeg grada u Siriji koji je u rukama pobunjenika.  Nevladina udruga, Opservatorij za ljudska prava (SOHR) navodi da rusko zrakoplovstvo, koje je saveznik predsjednika Bašara al-Asada, nije izvelo nijedan napad od ponoći.  Mir je zavladao u pokrajinama Homs i Hama, prenosi agencija AFP citirajući SOHR.
De Mistura je najavio noću na subotu da bi idući mirovni pregovori o Siriji trebali početi 7. ožujka u Ženevi, javlja agencija Reuters.
Na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi nakon što je videovezom Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku najavio mirovne pregovore za ožujak, Mistura je kazao da prekid vatre nadziru centri u Sjedinjenim Državama, u Rusiji i Ženevi.  Prvi sastanak skupine za nadzor prekida vatre u Siriji održan je u petak u Ženevi, nekoliko sati prije nego je na snagu stupio prekid vatre na koji su se obvezali sirijski režim i stotinjak pobunjeničkih skupina.
Prekid  vatre nisu prihvatile teroristička skupina takozvana Islamska države, niti Fronta Al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide. Vođa Al Nusre najavio je nove napade na režim.  Pregovori između Asadova režima i oporbenih pobunjeničkih skupina bili su otkazani početkom veljače zbog velike ofenzive koju je Asadova vojska pokrenula uz potporu ruskih zračnih udara protiv pobunjenika.  Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno pozvalo sve strane u građanskom ratu u Siriji da poštuju uvjete američko-ruskog sporazuma o prekidu vatre. Taj je zahtjev uvršten u rezoluciju koju su zajednički izradile Rusija i SAD i kojim se pozivaju vlada i oporba na mirovne pregovore pod okriljem UN-a.

Najmanje dvoje ljudi ubijeno je u eksploziji automobila bombe u sirijskoj pokrajini Hami, a tri su pobunjenička borca ubijena u pokrajini Latakiji u subotu, prvoga dana otkako je na snazi prekid vatre, prenose mediji. Eksplozija automobila bombe u pokrajini Hama dogodila se nekoliko sati nakon što je stupio na snagu dogovor o obustavi neprijateljstava, u sklopu američko-ruskoga plana, javila je državna televizija.

Sirijska pobunjenička skupina na sjeverozapadu zemlje objavila je da je bila metom napada vladinih snaga u subotu ujutro i optužila ih za kršenje sporazuma o prekidu vatre koji je počeo u ponoć. Trojica pripadnika pobunjeničke Prve priobalne divizije ubijena su odbijajući napad na području nedaleko od turske granice u pokrajini Latakiji, rekao je glasnogovornik skupine Fadi Ahmad za Reuters. “To je kršenje (sporazuma)”, kazao je Ahmad. To je bio napad kopnenih snaga bez zračnih udara, rekao je i dodao “Trenutačno su vladine snage prekinule napad”.

Prva priobalna divizija dio je saveza pobunjeničkih skupina poznatog kao Slobodna sirijska vojska (SLA). Na poštivanje sporazuma o prekidu vatre obvezali su se sirijski režim i stotinjak pobunjeničkih skupina, no nisu ga prihvatile teroristička skupina takozvana Islamska država, niti Fronta Al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide. Vođa Al Nusre najavio je da će pojačano napadati vojsku sirijskog režima.

You may also like