Na razini EU porasli troškovi rada

Troškovi rada po satu u Europskoj uniji u četvrtom su tromjesečju 2016. godine porasli za 1,7 posto u odnosu na isto tromjesečje godine ranije, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

U trećem su tromjesečju troškovi sata rada u 28-članoj EU porasli za revidiranih 1,8 posto u usporedbi s istim tromjesečjem godine ranije, pokazali su u ponedjeljak kalendarski prilagođeni podaci Eurostata. Statistički ured blago je revidirao podatak za treći kvartal, objavljen 19. prosinca, koji je pokazivao rast od 1,9 posto, napominje se u priopćenju. Promatrano prema dvjema glavnim komponentama, troškovi plaća na razini EU-a u cjelini u četvrtom su kvartalu na godišnjoj razini porasli za 1,8 posto, a ostali troškovi koji ulaze u trošak rada, za 1,5 posto.

Najizrazitiji rast troška rada po satu u četvrtom je kvartalu na godišnjoj razini zabilježen u Rumunjskoj, za 12,3 posto, i u Litvi, za 10,7 posto. Slijede Latvija i Bugarska, s rastom od 8,1 posto, odnosno osam posto.

S druge strane, pad troškova zabilježen je u Grčkoj, za 0,5 posto, te u Austriji, za 0,1 posto. Promatrano po sektorima, troškovi rada po satu na razini EU-a najviše su porasli u graditeljstvu, za 3,1 posto. U sektoru industrije su uvećani 1,7 posto, u uslugama za 1,6 posto, a u većinom neposlovnim aktivnostima u gospodarstvu, za 1,8 posto.

U eurozoni su u četvrtom kvartalu troškovi rada porasli za 1,6 posto na godišnjoj razini, nakon revidiranog 1,4 postotnog rasta u trećem kvartalu. Prva Eurostatova procjena, objavljena u prosincu, pokazivala je rast od 1,5 posto u trećem tromjesečju 2016. godine.

Po komponentama, u zadnjem su tromjesečju lani troškovi plaća u 19-članom gospodarstvu na godišnjoj razini porasli za 1,6 posto, a ostali troškovi za 1,5 posto. A po sektorima, najizrazitiji je rast troška rada, kao i u EU, zabilježen u graditeljstvu, za 2,3 posto. Slijede industrija, s rastom od 1,8 posto, te usluge i većinom neposlovne aktivnosti, gdje je zabilježeno povećanje od po 1,5 posto. U Eurostatovu izvješću nema podataka za Hrvatsku.

You may also like

0 comments