Na pregovore došao samo jedan predstavnik Vlade; Hinšt: Vlada se mora koorrdinirati s jasnim stavom

Pregovarački odbor sindikata javnih službi pozvao je predsjednika Vlade i Pregovarački odbor Vlade na 1. pregovarački sastanak danas u 9:30 u Sindikalnom domu u Zagrebu. Na sastanak je došao samo pomoćnik ministra kulture, pa je i on otišao kad je vidio da nema drugih, kaže Vilim Ribić. ‘Nekoordinirani su’, dodaje. Za komentar smo upitali Daniela Hinšta, analitičara ekonomskih politika iz Centra za javne politike i ekonomske analize.

“Pozicija Vlade je razumna. Tog ekstra-traženog novca jednostavno nema. Zar smo sada postali robovi dogovora koji je postigla nekadašnja fiskalno-socijalistička vlada? Što znači da sada povećamo masu plaća jer je tako nekada dogovoreno, a već sutra uđemo u dodatne fiskalne dubioze. Kada i tko će onda razumno presuditi da je dosta? Dobro je da Vlada ima jasan stav. Sve je ovo pouka da moramo biti oprezni. Što ako BDP poraste 5%? Hoće li to potaknuti ponovni fiskalni ekspanzionizam kao u razdoblju 2004-2008? Bitno je da se postigne široki društveni konsenzus o uštedama, ne zato što je rezanje neki cilj, ali racionalnost jest sredstvo za stabilnost javnih financija, sigurnost poreznih obveznika, ali također i kvalitetnih radnih mjesta u javnom sektoru. Nastavak fiskalne hipertenzije nas vodi u ono što je Hayek opisao u jednoj od svojih knjiga. Egalitarizam treba precizno definirati. U javnom sektoru, nije pravedno da postoji jednaka plaća ovisno o poziciji i stažu, umjesto da plaća ovisi o učinku i reformističkom usmjerenju. Jednakost prilika je vrijednost koja mora postojati na tržištu. U javnom sektoru egalitarizam znači da država mora stvarati jednake tržišne uvjete te jednakost u temeljnim pravima i slobodama. Umjetna promocija egalitarizma u smislu intervencije za socijalnim izjednačavanjem nas vodi u produženi socijalizam. Zar nam nije dosta jugoslavenske prošlosti i titoističke fiksacije?Rješenje je jednostavno u razumnom pristupu i fiskalnoj odgovornosti. Odustanimo od povećanja te još dodatno, treba krenuti u smanjenje mase plaća. Unutar tog smanjenja treba uvesti kompetitivni sustav ocjenjivanja odnosno nagrađivanja i sankcioniranja prema učinku ovisno o provedbi tržišno orijentiranih reformi. Onda je to jedna sasvim nova paradigma i znak u smjeru novog javnog menadžmenta”, objasnio je Hinšt za naš portal.

Pregovarački odbor sindikata javnih službi pozvao je predsjednika Vlade i Pregovarački odbor Vlade na 1. pregovarački sastanak danas u 9:30 u Sindikalnom domu u Zagrebu. Na sastanak je došao samo pomoćnik ministra kulture, pa je i on otišao kad je vidio da nema drugih, kaže Vilim Ribić. ‘Nekoordinirani su’, dodaje.

Iz Vlade su, međutim, sindikatima poslali pismo koje potpisuje Božo Petrov, a prenosi ga N1. “Slijedom Vašeg poziva na 1. pregovarački sastanak Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi i Pregovaračkog odbora Vlade RH, koji bi se održao u ponedjeljak, 18. travnja 2016. godine u 9.30 u sindikalnom domu, Florijana Andrašeca 18a. Zagreb, a na koji ste pozvali i predsjednika Vlade RH odgovaramo Vam kako slijedi.

Vlada Republike Hrvatske od samog je početka svoga djelovanja pokazala snažnu želju za konstruktivnim socijalnim dijalogom te je prihvatila i pojačala suradnju s predstavnicima sindikata kao najvažnijim partnerima, i to ne samo u pogledu provođenja i djelovanja u okviru sadašnjeg stanja, već i u pogledu zajedničkog i suradnog djelovanja u stvaranju novog i održivog okruženja radi čega jc nužno potrebno provesti reforme i u javnom sektoru.

Ova je Vlada svjesna važnosti zajedničkog i konstruktivnog djelovanja Vlade i svih onih dionika koje čine i djeluju u javnom sektoru te, stoga, i vrednuje i spremna je ulagati u socijalni dijalog radi ostvarenja napora u poboljšanju stanja u javnom sektoru.

Jednako tako, svjesni smo težine ekonomske situacije u kojoj se nalazi Republika Hrvatska i odgovornosti prema svim društvenim skupinama i grupama koje se danas nalaze u teškoj situaciji poput nezaposlenih ili blokiranih osoba, o kojima, također, moramo kontinuirano skrbiti te se zauzimati za njihov izlazak iz navedenih teških situacija. Sve to, a sigurni smo kako i Vi uvažavate naš stav, ističe važnost potrebe održavanja društvene solidarnosti radi poticanja gospodarskog rasta i stanja u realnom sektoru, a što će, u konačnici, pozitivno djelovati i na mogućnosti spram javnog sektora.

Svjesni nepovjerenja koje se uvuklo u odnose sindikata i Vlade proteklih godina, pozivamo Vas da se uvjerite kako je smjer našeg djelovanja drugačiji. Mi ne želimo davati obećanja koja nećemo moći ispuniti niti želimo „kupovati vrijeme’’ odlažući neizbježno. Upravo suprotno, nastojimo i nastojat ćemo postaviti realne okvire i temelje za budućnost Republike Hrvatske, gospodarske i društvene u najširem smislu.

Sindikate u tome smatramo važnim i vrijednim dionikom, a nama jednim potrebnim partnerom. Vjerujem da nam je svima zajednički stalo do toga da otklanjamo svo nepovjerenje i prepreke našem dijalogu koje su posljedice nekih prethodnih politika, jer nam je cilj isti – kvalitetniji i odgovorniji društveni sustav, u kojem su i javne službe takve.

Stoga se nadamo da će se i svi predstavnici sindikata odazvati socijalnom dijalogu koji je u procesu te da ćemo se zajedno potruditi ukloniti sve tenzije iz našeg odnosa.

Slijedom svega što je gore navedeno pozivamo Vas, sve sindikate javnih službi, na suradnju i nadamo se Vašem odazivu našem sljedećem sastanku u socijalnom dijalogu, a koji bismo zakazali u razdoblju od 25. travnja do 29. travnja, u poslijepodnevnim satima, u prostorijama Vlade Republike Hrvatske, u terminu oko kojeg se svi sindikati javnih službi usuglase, a o čemu molimo da nas obavijestite’, navodi se u priopćenju Vlade koje potpisuje Božo Petrov.

Vilim Ribić je na press konferenciji u ponedjeljak kazao da će sindikati doći na sastanak u terminu koji spominje Petrov jer su ‘odgovorni i žele riješiti problem. Vlada pokazuje da se bavi važnijim pitanjima, ili svojim unutarnjim problemima ili naprosto nije svjesna ovoga problema’, kaže Ribić. ”Hoćemo li i dalje inzistirati na tome da se premijer pojavi, ne znam, dogovorit ćemo se. Mislim da ćemo inzistirati, ali da li ćemo uvjetovati pregovore s tim – to ćemo se još dogovoriti”, rekao je Ribić koji je komentirao i pismo koje je Vlada poslala predstavnicima sindikata.

”To je pismo puno dobrih namjera, puno apstraktnih formulacija, puno toga kako je socijalni dijalog važan. Ja bih rekao samo Goetheovu rečenicu: ”Djela, a ne riječi”.

”Dajte nešto već jednom učinite, a nemojte nam govoriti kako smo mi, reforme i djalog važni. Mi to sve znamo. Vjerujemo da Vlada ima načelno opredjeljenje, ali to ne znači ništa ako iza toga nema djelovanja. Problem se može riješti za 3-4 ozbiljna pregovaračka sastanka. Ali ako su ljudi iz nedodžije bačeni padobranom u ove poslove vjerojatno su svi dožvijveli stres jer je to velika količina posla u kojem nemaju iskustvo. Oni ne mogu razlikovati bitno ni nebitno – od ministara do pomoćnika. Cijela ta garnitura je u košmaru”, rekao je Ribić.

”Ja mislim da se oni u svemu tome pogubljeni i da nisu osjetili što je važno, a što ne i muče se sa stotinu problema. Ja još uvijek ne bih davao moralne ocjene niti bih rekao da su prijetvorni. Mislim da su oni samo pogubljeni”, rekao je Ribić.

Podsjetimo, sindikati javnih službi očekivali su da na prvom sastanku “svakako bude nazočan i predsjednik Vlade RH”. Na dnevnom redu sastanka koji se nije održao je trebalo biti “upoznavanje predsjednika Vlade s dimenzijom problema i veličinom obaveza Vlade RH prema Izmjenama i dopunama Dodatka Sporazuma o osnovici”, “Usvajanje Protokola” te “Pitanje datuma početka primjene Sporazuma”.