Na pomolu zaoštravanje odnosa Beograda i Prištine zbog Zajednice srpskih općina

Najava Prištine da će suspendirati sporazum o Zajednici srpskih općina (ZSO) na Kosovu dobit će ozbiljan odgovor, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić, reagirajući na poteze visokih dužnosnika kosovskih Albanaca. “Mi moramo imati ozbiljan i odgovoran odgovor i on će uslijediti u danima koji su pred nama i u svezi je s Europskom unijom i njihovom odnosu prema svima nama. Vidjet ćemo, da ne prejudiciram”, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga odlučila je zatražiti od kosovskog ustavnog suda ocjenu ustavnosti sporazuma o formiranju ZSO-a, a do njegove odluke supendirati primjenu tog sporazuma. I kosovski premijer Isa Mustafa poručio je u petak da Bruxelleski sporazum neće biti provođen ukoliko ustavni sud odluči da je sporazum o ZSO protivan kosovskim zakonima. “Ako Ustavni sud bude rekao da neka od točaka sporazuma nije sukladna kosovskom Ustavu, mi ih nećemo provesti, a ako cijeli sporazum bude proglašen protuustavnim, onda ga nećemo provesti”, rekao je Mustafa.

Sporazum o formiranju ZSO-a dio je Bruxelelskog sporazuma o normaliziranju odnosa Beograda i Prištine od 19. travnja 2013. Vučić je podsjetio da se o tom sporazumu mjesecima pregovaralo “mučno, teško i s puno kompromisa”, i ocijenio da Priština sada ne poštuje svoj potpis. “Neko je stavio svoj potpis, moj potpis nešto znači, potpis bilo koga iz Srbije za mene je nešto značio, i Borka Stefanovića i Borisa Tadića i Ivice Dačića. Njima njihovi potpisi ne znače ništa, a to su uradili dan pošto su dobili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU”, rekao je Vučić.

Odluku Prištine o suspenziji sporazuma o ZSO-u ocijenio je kao “tešku i lošu vijest”, te kao “u najmanju ruku krajnje neodgovorno ponašanje”, a na pitanje da prokomentira šutnju i suzdržanost Bruxellesa, srbijanski premijer je odgopvorio kako to “veoma snažno i dovoljno govori za sebe”.

Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu  trebala bi, po Bruxelleskom sporazumu, biti formirana do kraja godine, a to je koncem rujna potvrdio i specijalni predstavnik EU za Kosovo Samuel Žbogar. Uoči panela “Kosovo i Srbija – koliko još do normalizacije” na Beogradskom sigurnosnom forumu, Žbogar je novinarima naglasio kako ne vidi prepreke za formiranje ZSO, unatoč protivljenju opozicije i javnog mišljenja na Kosovu.

Nakon višetjedne blokade kosovskog parlamenta zbog protivljenja tri oporbene stranke primjeni sporazuma o formiranju ZSO-a, kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga je u dogovoru sa parlamentarnim strankama dokument proslijedila ustavnom sudu na izjašnjavanje, ali je radikalni oporbeni pokret Samoodređenje poručio da oni neće priznati ni odluku Ustavnog suda i da će, svejedno, nastaviti sa blokadom parlamenta. Novi razvoj događaja uslijedio je samo dan nakon što je Priština u Strasbourgu 27. listopada potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

You may also like