Na pokrajinskim izborima prijeti poraz Nacionalnoj fronti

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi zbog taktičkog glasanja Nacionalna fronta (FN) mogla doživjeti poraz u drugom krugu francuskih pokrajinskih izbora iako je u prvom dobila najviše glasova na nacionalnoj razini.

Čelnicu francuske krajnje desnice Marine Le Pen i dalje to nije pokolebalo u optimizmu. “Nadam se pobjedi. Mnogo toga ovisi o onima koji se nisu odazvali prvom krugu”, rekla je Le Pen na televiziji BFM. “Pokazat ćemo što smo u stanju napraviti”, kazala je. U prvom krugu 6. prosinca FN je osvojio više od 40 posto glasova na sjeveru Francuske gdje se natječe Marine Le Pen. Pobjeda u nedjelju povećala bi joj izglede za predsjedničke izbore 2017. godine. Sličan rezultat stranka je ostvarila na jugoistoku gdje FN predvodi Marion Marechal-Le Pen, Marinina nećakinja.

Strah od useljavanja potaknut napadima u Parizu, nezadovoljstvom francuskom političkom elitom i visoka nezaposlenost najzaslužniji su što je FN 6. prosinca ostvario najbolji rezultat otkako postoji.  Socijalistička stranka koja je u prvom krugu bila trećeplasirana, međutim, povukla se iz utrke u obje ključne regije i pozvala je svoje pristaše da u drugom krugu podrže republikance Nicolasa Sarkozyja kako se FN tamo ne bi dokopao vlasti. Po izbornom zakonu, u drugom krugu regionalnih izbora sudjeluju sve liste koje su prešle 10 posto glasova.  Ankete pokazuju da se birači namjeravaju odazvati tom pozivu. U sjevernoj pokrajini Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Le Pen u drugom krugu osvaja 47, a bivši konzervativni ministar Xavier Bertrand 53 posto glasova.

U južnoj pokrajini Provence-Alpes.Cote d’Azur, Marechal-Le Pen ima podrušku 46, a konzervativni gradonačelnik Nice Christian Estrosi 54 posto.  Anketa instituta TNS Sofres pokazala je da 77 posto socijalističkih birača u drugom krugu namjerava dati podršku republikancima u tim regijama. U tom ispitivanju nisu, međutim, uzete u obzir druge regije.  FN je u prvom krugu pobijedila u ukupno šest od 13 regija. U regijama Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine stranka je osvojila 36 posto, u Bourgogne-Franche-Comte 31 posto, u Centre-Val de Loire 30 posto, a u Languedoc-Roussillon/Midi-Pyrenees 32 posto.

Ovo su prvi pokrajinski izbori pošto su neke manje pokrajine pridodane većima i prekrojene su im granice. Vladajuća Socijalistička stranka nepopularnog predsjednika države Francoisa Hollandea u prvom je krugu bila vodeća u samo dvije pokrajine, a Sarkozyjevi republikanci u četiri.  Republikanci su odlučili da neće slijediti primjer socijalista i odustati od natjecanja u pokrajinama u kojima su u prvom krugu bili treća lista.

You may also like