Na obljetnicu Krvavoga Uskrsa Zoran Milanović nije došao

Plitvička jezera – U utorak polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te obraćanjem predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović, te molitvom koju će predvoditi vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac, obilježit će se 24. obljetnica akcije “Plitvice” i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve jugosrpske agresije u Domovinskom ratu.

Obilježavanju će nazočiti i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Akcija “Plitvice” izvedena je na Uskrs, 31. ožujka 1991., te je poznata i kao “Krvavi Uskrs”. U akciji je poginuo 22-godišnji Jović, a ranjeno je devetero pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice “Lučko”.

Oni su dobili zadatak da na tom području uspostave javni red i mir nakon što su pripadnici pobunjenih Srba zaposjeli Nacionalni park Plitvice želeći ga pripojiti tzv. SAO krajini. Kolonu s hrvatskim specijalcima u ranim jutarnjim satima u blizini plitvičkog hotela u zasjedi su dočekali pripadnici “milicije” iz Knina. Uslijedio je vatreni okršaj koji je trajao nekoliko sati, a hrvatski specijalci uspjeli su slomiti otpor velikosrpskih pobunjenika i to područje staviti pod ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Ipak, ove godine će izostati dolazak premijera Zorana Milanovića na obilježavanje akcije ”Plitvice”. Ostaje pitanje, što mu je važnije od toga.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je predvečer uručila je majci Josipa Jovića, prvoga poginuloga hrvatskog redarstvenika i prvoj žrtvi Domovinskog rata, odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu. To je prvo odličje koje je predsjednica Republike uručila pošto je nedavno i službeno preuzela tu dužnost.

Predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je novinarima u Jovićevu rodnome Aržanu, mjestu u blizini Imotskog, kako joj je drago što je njezino prvo odličje otkako je na toj dužnosti pripalo prvome poginulom hrvatskom redarstveniku u Domovinskom ratu. Josip Jović poginuo je na Uskrs, 31. ožujka 1991. u redarstvenoj akciji “Plitvice”. “Odličja treba dati doista istinskim herojima, a gospodin Josip Jović naš je dragi redarstvenik, policajac kojega se svi tako sjećamo s tugom, ali isto tako i s ponosom”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Istaknula je kako je Jović dao život za hrvatsku Domovinu, a to je “nešto najviše što možete dati kao osoba i nešto što možete dati kao majka”.

Josipova majka Marija Jović novinarima je posebno istaknula brigu o mladima, pozivajući na zajedništvo i odustajanje od međusobne mržnje. Kao majka u tuzi i boli, molim Boga za svakoga, da bude mira i reda među nama, da budemo kao braća i sestre, da nema mržnje, da nema psovke, jer nema nam koristi od toga”, rekla je Marija Jović te pozvala na brigu o mladima. Mladima je pak poželjela da budu što bolji i radišniji. Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako trebamo poslušati riječi gospođe Jović jer je u njima sadržana sva mudrost. “Moramo biti zajedno, moramo obnoviti zajedništvo i moramo raditi za dobrobit naše države, ne dijeliti se, nego biti složni”, poručila je.

Marija Jović zahvalila je svima koji su danas došli u njezin dom, gdje joj je predsjednica Grabar-Kitarović uručila odličje na ognjištu gdje je rođen njezin sin Josip, a predsjednici je poželjela da joj Bog da snage da “izdrži i ustraje u onome što je počela i kako je počela”.

Predsjednica Grabar-Kitarović na mjesnome je groblju u Aržanu položila cvijeće na grob Josipa Jovića, a na groblju je dočekali mještani i pljeskom je pozdravili. (Direktno)