Na netom proteklim regionalnim izborima u Bremenu pobijedio SPD

Na regionalnim izborima u njemačkom gradu-državi Bremenu pobijedili su socijaldemokrati (SPD) koji će najvjerojatnije sastaviti vladajuću koaliciju sa Zelenima, dok bi stranka koja se protivi euru AfD mogla ući u regionalni parlament, donosi Index.hr.

S 32,4 do 33 posto glasova stranka SPD gradonačelnika Jensa Boehrnsena bilježi slabiji rezultat od 38,6 posto prije četiri godine, ali ostaje na čelu u svom tradicionalnom uporištu, prema prvim procjenama koje su objavili državni kanali ZDF i ARD nakon zatvaranja birališta. Socijaldemokrati su od kraja Drugog svjetskog rata bez prekida na vlasti u tom hanzeatskom gradu na sjeverozapadu zemlje. Njihov sadašnji koalicijski partner Zeleni dobili su između 14,5 posto i 15,5 posto glasova. Tijesnom većinom bi dvije stranke, SPD i Zeleni mogli u koaliciji ostati na vlasti.

Konzervativni CDU, stranka kancelarke Angele Merkel, ostaje druga politička snaga u Bremenu s 22 do 23 posto glasova. Liberalni FDP se uspio vratiti u regionalni parlament sa 6,5 posto glasova. Na izbore pozvano oko 490.000 birača. Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) bi s između 5 i 5,2 posto glasova mogla ući u peti regionalni parlament i drugi na zapadu zemlje nakon uspjeha u Hamburgu u veljači. Ta se stranka zauzima za ukidanje zajedničke valute Europske unije i zagovara tvrdo stajalište u vezi s useljeničkom politikom, čime se približava europskim strankama koje su protiv establishmenta.