Na marginama summita o migrantima Varufakis ucjenjuje Grexitom, a Merkel traži novi novac za Grčku

Rizik da će Grčka napustiti euro ako se nastave zahtjevi za dodatnim mjerama štednje nije blef, izjavio je grčki ministar financija Yanis Varoufakis za francuski magazin i dodao da ne zna kakve bi bile posljedice takvog scenarija, prenosi Reuters.

U razgovoru s filozofom Jonom Elsterom održanom u ožujku i objavljenom u ovomjesečnom izdanju francuskog Filozofskog magazina, Varoufakis koji se specijalizirao za “teoriju igara” kaže da nije vrijeme za blefiranje. “Mi više ne možemo blefirati. Kad ja kažem da ćemo mi napustiti euro ako moramo prihvatiti još neodrživih mjera štednje, to nije blef,” rekao je Varoufakis.Upitan o ocjenama europskih dužnosnika i investitora da bi današnja eurozona mogla podnijeti izlazak Grčke bez radikalnih posljedica, Varoufakis je odgovorio: “Svatko tko se pretvara da zna što će se dogoditi na dan kad nas gurnu s litice priča gluposti i radi protiv Europe.”

Rasprave o izlasku Grčke iz eurozone sve su intenzivnije, potvrdio je u petak u razgovoru za austrijski list Standard Manfred Weber, vođa Europske pučke stranke (EPP) desnog centra, najsnažnijeg bloka u Europskom parlamentu. Na pitanje da li bi točna bila ocjena da mnogi na “grexit” sada gledaju kao na realnu opciju, njemački zastupnik je odgovorio potvrdno. “Rekao bih da je, nažalost, ta ocjena točna (….) Danas se vode ozbiljne rasprave o grexitu”, kazao je Weber.

Prema njegovim riječima, Grčka će dobiti financijsku pomoć jedino ako se i sama potrudi, istaknuvši da Njemačka u tvrdom stajalištu po tom pitanju nije izolirana. “Sada imamo slučaj da je cijela eurozona protiv Grčke. Njemačka nije izolirana (…) Grčka je izolirana”, dodao je Weber. Također je ponovio kritike da grčki premijer Aleksis Cipras kao radikalni ljevičar surađuje s grčkom krajnjom desnicom.

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da treba učiniti sve kako Grčka ne bi ostala bez financijskih sredstava prije nego što se postigne dogovor o reformama koje ta zemlja treba provesti u zamjenu za nastavak financijske pomoći.

Merkel se u četvrtak u Bruxellesu bilatearlno sastala s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom na marginama izvanrednog summita koji bi bio posvećen drami afričkih migranata, koji se nastoje domoći europskih obala. Grčka već neko vrijeme pregovara sa svojim vjerovnicima, koje od nje traže precizan popis reformi u zamjenu za nastavak pomoći. Veliki dio tih zahtjeva u suprotnosti je s obećenjima koje je vladajuća stranka Siriza dala biračima u predizbornoj kampanji i pregovori jako teško napreduju. Prema procjenama, Grčka bi mogla bankrotirati polovicom svibnja ako ne dobije svježi novac.

Na pitanje što će se dogoditi ako Grčka ostane bez novca za vrijeme dok traju pregovori o nastavku pomoći, Merkel je odgovorila kako “treba učiniti sve da bi se to spriječilo”. (Index.hr)