Na kioscima redizajnirani Večernji list

Večernji list, vodeći hrvatski dnevnik velikog formata, u ponedjeljak je izašao na kioske grafički redizajniran i, kako ističu u uredništvu tog dnevnika, koncepcijski, sadržajno i svjetonazorski identičan onome od jučer, ali s novim, ozbiljnijim izgledom.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić kazao je za Hinu da je redizajn tih novina uslijedio pola godine od ideje, razrade i finalizacije u redakciji. U stvaranju novog izgleda Večernjeg lista, ističe Klarić, poslušali su prijedloge i primjedbe svojih čitatelja, a novi izgled je i posljedica redakcijskog nastojanja da tiskana izdanja novina moraju ići u korak s vremenom. U novom grafičkom izgledu Večernjeg lista, povećano je osnovno pismo, slova su čitkija i nešto veća, a i stranica više nije podijeljena u šest, nego u pet stupaca. Klarić kaže da su stranice tih novina sada “prozračnije” što čitatelju daje mogućnost da lakše “prolazi” kroz tekst. “Sve su Večernjakove rubrike ostale na svom mjestu. Teksta je više jer redizajn prati i uređivački pomak ka još većoj ozbiljnosti, relevantnosti i kvalitetnim tekstovima obrađenima na profesionalan i nezavisan način. Koncepcijski se, dakle, ne mijenjamo, uređivačka politika ostaje ista. Uz tekst, najvažniji je element fotografija koja postaje noseći dio novina. Treći element kojemu posvećujemo posebnu pozornost je infografika”, ističe Klarić. Dodaje da će izmijenjen izgled naslovnice poručivati kako je riječ o ozbiljnim i relevantnim novinama kojima se može vjerovati te da logo Večernjeg lista ostaje isti.

Razlozi promjene grafičkog izgleda Večernjeg lista, naglašava Klarić za Hinu, “pomak su prema ozbiljnim i relevantnim novinama koje će pozivati čitatelje da čitaju tekstove, a ne da zaključuju na temelju naslova”.

Prema njegovim riječima, Večernji list, poput svih svjetskih papirnatih novina, prilagođava sadržaj potrebama čitatelja, a taj sadržaj nisu vijesti već objavljene na radiju, televiziji i portalima, nego složeniji novinarski prilozi potaknuti vijestima, aktualnim događajima i ljudima. Ističe i da će analize, objašnjenja, komentari, intervjui i slični novinarski oblici dominirati stranicama Večernjeg lista, ali da će biti i mjesta za kraće novinske forme. “Novi izgled isključivo je proizvod večernjakovaca i na to sam kao glavni urednik jako ponosan. U njegovoj razradi sudjelovali su članovi uredničkog kolegija i novinari. No, ključna je osoba naš art direktor Tomislav Botić, kojemu i ovom prilikom zahvaljujem na idejama ali i na strpljivosti”, zaključuje Klarić.

You may also like